Ga terug
–+ servings
Wit brood: langere fermentatie voor meer smaak en open kruim
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Wit brood: langere fermentatie voor meer smaak en open kruim

Wit brood: langere fermentatie voor meer smaak en open kruim
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd5 uur
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: nederlands
Trefwoord: brood
Porties: 1 brood

Equipment

  • Gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 500 gram patentbloem
  • 375 gram water
  • 3 gram droge instant gist
  • 12 gram zout

Instructies

  • Meng het water met de gist en klop even door, voeg de bloem toe en kneed totdat er een samenhangend deeg is. Voeg dan het zout toe en kneed kort totdat alles gemengd is.
  • Laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur afgedekt met een vochtige theedoek staan en doe dan een stretch & fold. Hier pak je een zijkant van het deeg op, rek je het uit en vouw je het terug. Dit doe je rondom totdat je voelt dat het deeg strakker aanvoelt.
  • Laat nogmaals 30 minuten staan, stretch en fold en weer 30 minuten staan en een stretch & fold (dus 3x 30 minuten en 3x een stretch & fold).
  • Laat hierna het deeg 1.5 uur staan. Je wil luchtbellen/blaasjes in/op het deeg zien. Is dit nog niet, laat dan langer staan en controleer elke 15 minuten.
  • Doe een preshape zoals hierboven uitgelegd, laat 10 minuten rusten. Doe de final shape zoals hierboven uitgelegd en leg dan in de rijsmand. Laat je deeg afgedekt nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm intussen de oven met gietijzeren pan en deksel voor op 250 graden (hetelucht is beter hier want heter).
  • Kiep het deeg om op wat bakpapier, snij het deeg in met een scheermesje (zo bepaal jij waar het deeg uitzet) en leg met bakpapier voorzichtig in de pan. Je kunt voor meer stoom de binnenkant van de deksel nat sprenkelen met wat water. Deksel er weer op en zet 15 minuten in de oven.
  • Haal na de 15 minuten de deksel eraf en bak dan verder tot goudbruin. Dit kan 15 minuten duren, maar kan ook 20 minuten duren. Verschilt altijd weer.
  • Laat helemaal afkoelen voor het opdienen.