Ga terug

gravad lax

gravad lax
Bereidingstijd10 min
Totale tijd2 d
Gang: Borrelhapje, lunch
Keuken: scandinavisch
Trefwoord: gravad lax

Equipment

  • Ovenschaal waar de zalm in past

Ingrediƫnten

  • 1 kilo rauwe zalm, zonder huid
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram grof zeezout
  • 1 el peperkorrels, grof fijngestampt
  • 10 gram dille, fijngehakt

Instructies

  • Meng de suiker, het zout, de peper en dille.
  • Leg huishoudfolie in de ovenschaal, zorg dat zijkanten over de ovenschaal heen hangt aangezien we de zalm gaan inpakken.
  • Verdeel de helft van je zout/suiker mengsel op de bodem van de ovenschaal en leg de zalm erop, verdeel de andere helft over de zalm.
  • Vouw de folie strak om de zalm, zorg dat elk deel van de zalm bedekt is met het zout/suiker mengsel. Wikkel vervolgens strak in meer folie totdat de hele zalm is ingepakt.
  • Zet dit 48 uur in de koelkast, leg iets zwaars op de zalm zodat alles goed intrekt (ik heb 2 flessen wijn op de ovenschaal gelegd).
  • Na 48 uur haal de zalm uit de folie en gooi de rest weg. Het klopt dat er veel vocht is vrij gekomen. Spoel de zalm af en leg onafgedekt terug in de koelkast voor een half uur. Snij hierna schuin zo dun mogelijke plakken af.