Ga terug

Crème brûlée

Crème brûlée
Bereidingstijd15 min
Totale tijd4 uur
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: creme brulee
Porties: 4

Equipment

  • 4 ramekins a 10 cm
  • ovenschaal of braadslede

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanilleboon
  • 5 eidooiers
  • 4 tl rietsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte). Kook tegelijk een ruime hoeveelheid water.
  • Verhit de slagroom samen met het merg van de vanilleboon. Breng aan de kook.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker op.
  • Wanneer de slagroom aan de kook is giet dan beetje bij beetje bij de eidooiers terwijl je het mengsel goed blijft doorroeren.
  • Giet de room in 4 ramekins en zet deze in je ovenschaal of braadslede. Giet in de ovenschaal of braadslede kokend water tot het op ongeveer halverwege de ramekins komt.
  • Bak dit af voor ongeveer een uur. Je wilt dat alleen het centrum nog licht trilt wanneer je de ramekins schudt.
  • Laat op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur en laat vervolgens in de koelkast helemaal afkoelen (minimaal 4 uur).
  • Voor het opdienen verdeel een theelepel rietsuiker over elke creme brulee, brandt de suiker dan totdat het gesmolten is en een harde laag vormt (houd de brander niet te dichtbij, dan verband de suiker)