Ga terug

Snelle en verse pistoletjes

Snelle en verse pistoletjes
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur 45 min
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: nederlands
Trefwoord: pistoletjes
Porties: 8

Equipment

  • Gietijzeren pan
  • Scheermesje (voor insnijden van het deeg)

Ingrediƫnten

  • 500 gram patentbloem
  • 300 gram water
  • 5 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout

Instructies

  • Meng het water met de gist. Voeg de bloem toe en kneed door tot een samenhangend geheel. Voeg dan het zout toe en kneed net zolang door totdat het deeg zo soepel is dat wanneer je eens stukje uitrekt het zo dun is dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt. Dit kan makkelijk 5 a 10 minuten duren met een keukenmachine en met de hand zelfs langer. (sla deze stap niet over, hiermee ontwikkel je de gluten)
  • Laat het deeg afgedekt een uur rijzen. Kneed door, dek de kom af met een theedoek en doe in een plastic tas (zo zorg je ervoor dat het deeg niet uitdroogt) en laat de hele nacht in de koelkast staan. Let op: zet je deeg niet te vroeg in de koelkast. Je wilt niet dat het deeg overrijst (overrijs=minder ovenspring), dus laat het maximaal 12 uur in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven inclusief gietijzeren pan met deksel voor tot 250 graden (of tot zo heet je oven gaat). Doe dit minimaal een half uur.
  • Begin na 15 minuten voorverwarmen met het vormen van je deeg. Verdeel het deeg in 8 porties van ongeveer 100 gram. Ik heb 4 pistoletjes en 4 bolletjes gemaakt, maar die keuze laat ik aan jou over. Laat de eerste 2 broodjes uit de koelkast, maar zet de rest terug in de koelkast.
  • Knip of vouw een vel bakpapier zodat het straks in de pan past. Snij 2 broodjes in met een scheermes (in de bolletjes heb ik een kruis gedaan en in de pistoletjes 3 bijna horizontale strepen, door het rijzen krijg je dan van die mooie lijnen in het brood). Haal de pan uit de oven, leg het vel bakpapier erin en de 2 broodjes. Snel de deksel erop en terug de oven in voor 10 minuten.
  • Haal na de 10 minuten de broodjes uit de pan en doe de volgende (ook weer insnijden) erin. Die bak je in de pan weer met deksel erop, de al gebakken broodjes bak je nu los verder in de oven. Hou de losse broodjes wel in de gaten, ze kunnen snel bruin worden en minder dan 10 minuten nodig hebben.
  • Herhaal dit totdat al je broodjes klaar, gaar en knapperig zijn. Laat afkoelen op een afkoelrek en daarna kan je genieten!