Ga terug
+ servings
baklava met zelfgemaakte filodeeg
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Filodeeg

Filodeeg
Bereidingstijd45 min
1 uur 45 min
Gang: Nagerecht
Keuken: Grieks
Porties: 20 vellen

Ingrediënten

  • 260 gram bloem
  • 5 el olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl azijn
  • 170 ml heet water

Instructies

  • Meng in een kom alle ingrediënten behalve de maizena en kneed totdat het een mooi elastisch deeg is. Je kan controleren of het deeg genoeg gekneed is door een stukje uit te rekken. Het mag niet breken en als het zo dun uitrekt dat je er bijna doorheen kan kijken, dan is het goed. Blijf kneden totdat je dit kan doen, dit kan enkele minuten duren.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten.
  • Rol 20 balletjes van 20 gram, leg dit op een groot bord en dek af met huishoudfolie (tegen uitdroging).
  • Strooi lekker veel maizena over je aanrechtblad en pak een balletje. Rol met een deegroller uit tot een klein rondje van ongeveer 15 a 20 cm diameter. Doe dit met de overige 4 balletje ook. Strooi op elk rondje deeg weer maizena voordat je het andere rondje erop legt.
  • Rol dan de 5 vellen deeg weer uit tot een iets grotere cirkel van ongeveer 25 cm. Haal de bovenste eraf en leg op je bebloemde aanrecht, strooi maizena erop en leg de volgende dan erop. Doe dit met allemaal. Op deze manier brengen we nu gewoon een extra maizena laag aan want nu gaan we de vellen helemaal uitrollen en als je deze stap overslaat is de kans groot dat je ze niet meer los krijgt van elkaar en dat zou toch vreselijk zonde zijn.
  • Rol ze alle 5 weer uit tot een grote cirkel van ongeveer 30 cm. Haal ze los en leg dan op een vel bakpapier, strooi weer maizena tussen elk vel en dek af met nog een vel bakpapier.
  • Herhaal dit met de overige balletjes in sets van 5.