Ga terug
+ servings
zuurdesem pizza
Recept afdrukken
Laat je review achter!

(Zuurdesem) pizza zonder te kneden

(Zuurdesem) pizza zonder te kneden
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 dag
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: pizza, zuurdesem
Porties: 2

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 25 gram semolina (durum tarwemeel, te koop bij o.a. de ekoplaza)
  • 5 gram zout
  • 100 gram desemstarter (sla dit uiteraard over als je geen desempizza wil maken)
  • 1 gram gedroogde gist (of 4 gram gist als je geen zuurdesem gebruikt)
  • 160 ml lauwwarm water
  • 1 el olijfolie
  • extra bloem en semolina voor het bebloemen

Instructies

  • Meng je bloem met semolina en het zout in een kom.
  • In een andere kom meng je je starter, water, gist en olijfolie. Als je geen zuurdesempizza maakt laat dan de zuurdesem weg en voeg de extra gist toe.
  • Giet je natte mengsel bij je droge mengsel en kneed ongeveer 30 seconden door. Je wil dat er geen droge plekken in het deeg zijn, maar verder hoeft het dus niet een soepel gekneed deeg te zijn.
  • Dek je kom met het deeg erin af met huishoudfolie en zet overnacht in de koelkast. We willen het deeg minimaal 20 uur laten rusten.
  • Na die 20 uur halen we het deeg uit de koelkast. Bebloem je aanrechtblad en kneed je deeg even door om zo alle lucht eruit te slaan. Verdeel nu in 2 delen. Vorm van allebei de deegstukken een mooi bolletje en laat nog even een uurtje rijzen op een goed bebloemde oppervlak. Bebloem met gewone bloem én semolina.
  • Verwarm de oven met omgekeerde ovenplaat tot 250 graden. De ovenplaat dienst straks dus als pizzasteen.
  • Pak een houten snijplank en bloem deze in met gewone bloem en semolina. Leg hier een bolletje deeg op en druk voorzichtig met je vinders uit. Je kan ook je deeg door je handen laten gaan met handen op 10 en 2 om zo het deeg op een natuurlijke manier uit te rekken. Je zou eventueel ook een deegroller kunnen gebruiken, maar ik doe dat liever niet omdat je dan meteen alle lucht van de 2e rijs er weer uitdrukt.
  • Leg op je houten plank en controleer door voorzichtig te schudden dat het deeg los ligt op de plank. De plank gebruiken we straks namelijk als schep om je deeg op de ovenschaal te leggen.
  • Beleg met tomatensaus, kaas en alle toppings die je lekker vindt. Ik heb hier garnalen, rode ui en pesto nog erop gedaan.
  • Schuif je deeg langzaam op de bloedhete ovenplaat. Begin achteraan zodat je het er in 1 beweging op kan laten glijden. Bak je pizza in 5 a 8 minuten af.