Go Back

Moussaka

Moussaka
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: moussaka
Porties: 6

Ingrediënten

  • 2 aubergines, in plakken gesneden
  • 1 courgette, in plakjes gesneden
  • 750 gram gehakt
  • 3 tenen knofloof, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram tomato fritto
  • 1 el kaneel
  • 1 tl oregano
  • scheut rode wijn

Voor de gewone (niet keto) bechamel

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 800 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 1 tl kaneel
  • 90 gram parmezaanse kaas, geraspt (extra voor over de bechamel)

Instructies

  • Fruit de ui samen met de knoflook aan en rul hier het gehakt in totdat dit gaar is. Giet het gehakt af want we willen niet zoveel vocht in ons gerecht. Voeg de tomatensaus toe met de kaneel, oregano, rode wijn en wat peper en zout en laat pruttelen. Je wil de saus helemaal inkoken.
  • Zout de aubergines en de courgette plakken goed in en laat dit een half uur staan. Spoel af en dep helemaal droog. Dit doe je om het bittere vocht uit de groenten te krijgen.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bak intussen de aubergine en courgette plakken aan beide kanten aan totdat ze zacht en bruin zijn.
  • Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer door totdat de bloem goudbruin is, het moet een beetje een zanderige structuur hebben. Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat je een mooie dikke saus hebt. Voeg de Parmezaanse kaas toe en de kruiden. Als de kaas is gesmolten, zet dan het vuur uit en roer als laatste de eidooiers door de saus. 
  • Vet een ovenschaal in, begin met een laag groente, dan het gehakt en als laatste de bechamel. Strooi nog wat extra parmezaanse kaas over de bechamel.
  • Bak 45 minuten af in de oven en laat voor het opdienen 10 minuten afkoelen.