Go Back

Tijgerbrood

Tijgerbrood, heerlijke zachte bolletjes met een harde korst.
Bereidingstijd30 min
Totale tijd2 uur
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: nederlands
Trefwoord: bakken, brood, tijgerbollen, tijgerbrood
Porties: 8

Ingrediƫnten

Voor het brood

  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram gist
  • 275 gram lauwwarm water
  • 8 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter op kamerpemteratuur

Voor de tijgerpap

  • 75 gram rijstmeel
  • 65 gram lauwwarm water
  • 2 gram gist
  • 2 gram suiker
  • 2 gram zout
  • 2 el sesamolie

Instructies

  • Maak de tijgerpap door alle ingrediĆ«nten te mengen, dek af en zet apart. Het is belangrijk dit tijdig te doen want ook dit gaat een beetje rijzen.
  • Voor het brood meng de water met het gist en laat even staan. Meng in een andere kom de bloem met het zout. Voeg hier het gistwater aan toe en kneed totdat je een samenhangend geheel hebt.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe en blijf kneden totdat al het boter is opgenomen en het deeg soepel is. Je wil dat wanneer je het deeg uitrekt je er bijna doorheen kan kijken zonder dat het scheurt. Dit duurt met handkneden minimaal 8 minuten, met een keukenmachine gaat het sneller.
  • Maak een kom een beetje vochtig, leg hier het deeg in en dek af. Laat een uurtje rijzen totdat het deeg in formaat is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en vorm van elke portie een mooie bol. Leg op een bakplaat met bakpapier, dek af en laat nog 30 minuten rijzen.
  • Smeer elke bol in met een ruime hoeveelheid tijgerpap en laat nog even staan (onafgedekt) terwijl wij de oven voorverwarmen tot 200 graden.
  • Bak de bollen in 20 minuten af totdat ze (diep)bruin zijn. Laat helemaal afkoelen voordat je ze opeet.