Ga terug

Gyoza

Gyoza
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur 45 min
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Japans
Trefwoord: dumplings, gyoza, recept
Porties: 2

Equipment

  • Pasta machine
  • Ronde uitsteekvorm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 400 gram bloem
  • 220 gram kokend water
  • 7 gram zeezout

Voor de vulling

  • 450 gram varkensgehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 chineese kool, fijngehakt
  • 1 el sesamolie
  • 1 el soja saus
  • 8 gram zout

Overig

  • olie om in te bakken
  • 30 ml sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl sesamzaadjes
  • optioneel: chili olie

Instructies

  • Meng de bloem met het zout en het kokende water. Je kan eerst stokjes gebruiken wanneer al het water is opgenomen is het genoeg afgekoeld om met je handen verder te kneden. Kneed zo'n 5 minuten totdat het deeg soepel is. (dit werkt het beste met de hand, het deeg is te stug voor de keukenmachine).
  • Rol in wat huishoudfolie en laat een uur rusten.
  • In de tussentijd maken we de vulling. breng de kool op smaak met zout en knijp de kool fijn. Dit zorgt ervoor dat het zout goed wordt opgenomen, de kool kneust en al het vocht vrijkomt. Giet het vocht af en voeg dan het gehakt toe,de knoflook, sesamlolie en soja saus. Kneed totdat alles gemengd is. Dek af en laat staan totdat we de gyoza gaan vullen.
  • Verdeel je deeg in 4 stukken zodat het meer handzaam is. Rol elk stuk door een pasta machine (gebruik wat bloem wanneer het blijft plakken) tot dunne plakken deeg. Ik ga het liefst tot stand 6, dat is dun maar nog wel handzaam met het dichtvouwen.
  • Gebruik de uitsteekvorm (van ongeveer 10 cm breed) om mooie gyoza velletjes te krijgen, een glas werkt ook eventueel.
  • Vul de gyoza met een theelepel vulling, pas op dat je niet teveel gebruikt want dat wordt lastig met vouwen. Knijp eerst de bovenkant samen zodat je een taco hebt, vouw rechts in drie delen naar links en links in drie delen naar rechts.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en leg de gyoza in de pan. Wanneer de onderkant mooi bruin gebakken is giet er dan een plens water bij en leg de deksel op de pan. Op deze manier heb je aan één kant gebakken gyoza en is de rest gestoomd.
  • Wanneer de bovenkant mooi glanst en gestoomd is zijn de gyoza klaar en kan je ze opdienen met een saus van sojasaus, sesamolie en wat sesamzaadjes.