Ga terug
–+ servings
georgische pizza
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Georgische pizza

Georgische pizza
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd2 uur 20 minuten
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: georgisch
Trefwoord: georgisch, khachapuri, pizza, recept
Porties: 5

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 160 gram lauwwarm water
  • 3 gram droge instant gist
  • 250 gram patentbloem
  • 10 gram olijfolie
  • 5 gram zout

Voor de vulling

  • 2 bollen mozzarella, geraspt en drooggedept
  • 200 gram feta, verkruimeld
  • 50 ml melk
  • peper

Verder

  • 5 eidooiers
  • 5 klontjes roomboter

Instructies

  • Meng het water en de gist, voeg de bloem en olijfolie toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg dan het zout toe en kneed tot een soepel deeg zonder structuur (dus een gladde bol). Hou er rekening mee dat dit in een keukenmachine wel 10 minuten kan duren, dus met de hand nog langer.
  • Dek het deeg af en laat rijzen tot verdubbeld. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur in huis, houd rekening met minimaal een uur (tenzij het toevallig net 30 graden is terwijl je dit maakt)
  • Verdeel het deeg in 5 porties en vorm van elke portie een bolletje. Dit kan je doen door de zijkanten van het deeg naar binnen te vouwen (bebloem de onderkant van het deeg zodat het niet plakt aan het aanrecht, maar niet de bovenkant van het deeg omdat het deeg dan niet meer aan zichzelf blijft plakken), het deeg om te keren en dan je hand erop te leggen en te rollen over het niet bebloemde aanrecht. Door de wrijving ontstaat er nu een mooie bol. Bebloem een apart stukje aanrecht en leg de bollen daar apart. Laat 30 minuten rusten.
  • Verwarm intussen de oven voor op 250 graden (boven- en onderwarmte) met een bakplaat omgedraaid in de oven (hier schuiven we straks snel de khachapuri op).
  • Maak intussen ook de vulling. Dep de mozzarella goed droog en rasp. Verkruimel de feta en voeg toe aan de mozzarella. Voeg nu ook de melk toe en kneed met je hand zodat het een zoveel mogelijke homogene massa wordt. Breng op smaak met peper.
  • Leg een grote snijplank of een andere bakplaat klaar met een vel bakpapier erop. Dit gebruiken we straks om de khachapuri met bakpapier zo in de oven op de voorverwarmde bakplaat te schuiven. We doen het op deze manier omdat we de oven en de voorverwarmde bakplaat zo heet mogelijk willen houden.
  • Rol of vorm het eerste bolletje tot een ovaal en verdeel wat vulling over de boven en onderkant. Vouw het randje van het deeg over de vulling en draai de zijkanten samen zodat je die typische kano vorm hebt (foto's hierboven). Leg op het bakpapier en herhaal met de rest.
  • Verdeel de rest van de vulling in de 5 khachapuri.
  • Schuif het bakpapier met de khachapuri erop op de voorverwarmde bakplaat en bak 13 minuten.
  • Haal uit de oven en leg op elke khachapuri een eidooier. Doe nu nog 2 minuten terug in de oven.
  • Haal uit de oven en leg een blokje roomboter op elke khachapuri. Serveer direct.