Ga terug
+ servings
Bagels met zuurdesemstarter restant
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Bagels met zuurdesemstarter restant

Bagels met zuurdesemstarter restant
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Gang: lunch
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bagels
Porties: 8

Equipment

  • Schuimspaan

Ingrediënten

  • 7 gram gedroogde gist
  • 330 gram lauwwarm water
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 100 gram zuurdesemstarter restant
  • 500 gram patentbloem
  • 10 gram zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 tl baking soda (optioneel)
  • toppings naar keuze

Instructies

  • Meng het water met de gist en suiker en klop met een vork door totdat de gist is opgelost.
  • Voeg de restant starter, de bloem en het zout toe en kneed tot een soepel deeg (dat wil zeggen een glad deeg zonder duidelijke structuur, houd rekening met 5 a 10 minuten kneden in een keukenmachine), het blijft wat plakkerig. Vet een kom in met de olijfolie en laat het deeg hierin, afgedekt met een theedoek, rijzen totdat het verdubbeld is in formaat, ongeveer een uur maar dit is afhankelijk van de temperatuur in huis.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, maak van elk deel een bol en leg op een ruim bebloemd aanrecht.
  • Breng intussen een pan met water, honing en optioneel de baking soda (dat zorgt voor een glanzende bovenkant) aan de kook en verwarm de oven voor tot 220 graden ℃.
  • Begin bij de eerste bol die je hebt gevormd, pak op met bebloemde handen en duw met je duim een gat in het midden en rek het deeg wat uit zodat het gat redelijk groot is. Het deeg zet tijdens het koken én het bakken redelijk uit waardoor het gat krimpt. Keer je deeg voorzichtig om op de schuimspaan en laat dan in het water zakken. Kook de bagels 1 minuut aan beide kanten. Herhaal met de rest.
  • Leg de gekookte bagels klaar op een bakplaat bekleed met bakpapier, indien je toppings gebruikt strooi dit direct na het koken op de bagels omdat ze dan nog wat vochtig en plakkerig zijn, dan blijven de toppings goed plakken.
  • Bak ze vervolgens af tot goudbruin, zo'n 20 minuten. 
  • Laat afkoelen voordat je ze opdient.