Ga terug
flan
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Klassieke flan

Klassieke flan
Gang: Nagerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: flan

Equipment

  • dichte bakvorm van 22 a 23 cm

Ingrediƫnten

Voor de karamellaag

  • 200 gram kristalsuiker
  • 75 gram water

Voor de vulling

  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 400 ml volle melk
  • 1 tl vanille extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (boven en onderwarmte)
  • Kook een ruime hoeveelheid water voor het waterbad.
  • Verhit in een steelpan op halfhoog vuur de suiker met het water en breng aan de kook. Laat borrelen totdat je een amberkleur hebt, dit duurt ongeveer 10 minuten afhankelijk van hoe hoog je het vuur precies hebt.
  • Giet in een (niet ingevette!) dichte bakvorm. Draai rond zodat de hele onderkant van de bakvorm bedekt is, doe dit snel want de karamel hardt snel uit.
  • Klop de eieren op tot een homogene massa zonder strepen. Voeg de gecondenseerde melk, de volle melk en de vanille toe en meng goed. Giet op de uitgeharde karamellaag.
  • Zet in een braadslede met hoge randen. Dek de bakvorm af met aluminiumfolie en giet kokend water in de braadslede tot 2cm hoog.
  • Bak de flan 1 uur af in de oven. Je wilt dat de bovenkant stevig aanvoelt, maar hij mag nog wel heel erg trillen.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna een nachtje in de koelkast.
  • Haal een niet gekartelde mes langs de zijkanten en keer dan om op een bord of schaal. Let op, er zit best veel karamelsaus op dus kies een bord uit met opstaande randen.
  • Serveer direct. Je kunt de flan 3 a 4 dagen in de koelkast bewaren.

Notities

Ben je, net als ik, lang bezig geweest om de flan in de oven te krijgen? Houd er dan rekening mee dat de baktijd langer is omdat er dan veel hitte ontsnapt.