Ga terug
–+ servings
Bearnaisesaus
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Bearnaisesaus

Bearnaisesaus
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: saus
Keuken: Frans
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de gastrique

  • 25 ml witte natuurazijn
  • 25 ml witte wijn
  • 1/2 sjalot, fijngesneden
  • 1 tl gekneusde peperkorrels
  • 1/2 el dragon

Voor de rest

  • 3 eidooiers
  • 250 gram geklaarde boter, gesmolten
  • 1 el dragon
  • 1 tl kervel
  • kneepje citroensap
  • zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de dragonazijn, de witte wijn, sjalot, de peperkorrels, dragon en kervel en kook in tot de helft. Omdat het heel weinig is gaat dit relatief snel, dus blijf erbij. Giet door een vergiet en bewaar de heldere gastrique in een kommetje. Laat afkoelen.
  • Voor de geklaarde boter kun je de boter op laag vuur laten smelten. De melkbestanddelen komen dan boven drijven, dit kun je met een lepel wegscheppen. Je wilt alleen de helder gesmolten boter gebruiken. Soms blijft er ook wat op de bodem drijven, gebruik dit ook niet.
  • Klop de eidooiers met de gastrique au bain-marie op tot luchtig. Voeg dan langzaak de geklaarde boter erbij en blijf opkloppen. De warmte van de au bain-marie zorgt ervoor dat het geheel indikt.
  • Wanneer je de dikte van een saus hebt bereikt, haal dan van het vuur af. Meng de dragon, kervel en wat citroensap erdoorheen en breng als laatste op smaak met een (snufje) zout naar smaak.