Ga terug
+ servings
Bagels
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Bagels

Bagels
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bagels, bakken, brood, sesam
Porties: 8

Ingrediënten

  • 360 ml water, lauwwarm
  • 7 gram actieve droge gist
  • 500 gram patentbloem
  • 1 el bruine suiker
  • 2 tl zout
  • 60 gram sesamzaad
  • beetje olijfolie
  • 3 el honing

Instructies

  • Meng het water met de gist, klop met een vork door en laat 5 minuten staan totdat het een beetje begint te schuimen.
  • Meng de bloem met de suiker en het zout. Voeg hier je water/gist aan toe en kneed door totdat je een elastisch deeg hebt. Je kan dit testen door een randje van het deeg uit te rekken. Als het zo dun wordt dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt is het goed. Scheurt je deeg snel, dan moet je langer doorkneden want dan zijn de gluten nog niet genoeg geactiveerd.
  • Vet een kom in met de olijfolie en leg hier je deeg in. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat een uur rijzen totdat je deeg verdubbeld is in formaat.
  • Kneed je deeg dan even door zodat alle lucht eruit is en verdeel het in 8 gelijke porties. Ik heb het totale deeg gewogen, was bij mij iets meer dan 800 gram, en toen porties van iets meer dan 100 gram afgewogen.
  • Rol van elke portie een mooie bal en maak dan met een vinger een gat in het midden. Rek het gat ietsjes uit om een mooie bagelvorm te maken. Leg dan op een bakplaat met bakpapier (strooi wat bloem op het bakpapier om ervoor te zorgen dat het deeg niet blijft plakken).
  • Als alle bagels gevormd zijn dek ze dan af met een vochtige theedoek terwijl wij ons waterbad gaan maken. Zet ook een ruime kom met daarin de sesamzaadjes klaar.
  • Breng een pan met ruim water en de honing aan de kook. Breng het gas dan terug zodat het water tegen de kook aanblijft maar niet enorm aan het borrelen is.
  • Kook de bagels aan beide kanten voor 1 minuut. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te dobberen, dus kook als nodig ze één voor één. Dip ze na het koken direct met de bovenkant in de sesamzaadjes. Leg daarna terug op de bakplaat.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220 graden en bak je bagels in 20-25 minuten af. Ze moeten mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze opdient.