Ga terug
–+ servings
Gratin Dauphinois
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois, aardappelen gekookt in room met kaas.
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd1 uur 50 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: aardappelen, dauphinois, geitenkaas, roomboter
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen iets kruimig
  • 500 ml melk
  • 120 ml slagroom
  • 3 el boter
  • 3 el bloem
  • 1 teen knoflook
  • 1 el gedroogde bieslook
  • 1.5 tl zout
  • 100 gram belegen kaas, geraspt
  • 30 gram parmezaanse kaas, geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  • Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van ongeveer 2mm dik.
  • Verwarm de boter in een steelpan en voeg dan de knoflook toe en fruit even aan. Voeg vervolgend de bloem toe en roer dit 2 minuten zachtjes door totdat de bloem gaar is. Voeg nu beetje bij beetje de melk door en roer steeds stevig door zodat er geen klontjes ontstaan. Je bent nu eigenlijk een bechamelsaus aan het maken. Tot slot voeg je de slagroom toe.
  • Je hebt nu een saus, maar waarschijnlijk nog een beetje dun. Dat is niet erg. Voeg alle kaas toe, de bieslook en het zout en roer door totdat de kaas gesmolten is. Je wil een wat dikkere saus dus laat op het vuur staan totdat je de gewenste dikte hebt. Test dit door een houten lepel in je saus te dippen en vervolgens met je vinger een streep te trekken. De saus moet niet uitlopen.
  • Meng je aardappelschijfjes door de saus en giet dan het geheel in de ovenscgaal. Je kan je schijfjes ook mooi in de ovenschaal leggen, giet dat over elke laag aardappel een laag saus zodat alles mooi gemeng en bedekt is.
  • Bak 1.5 uur af in de oven. Test even of de aardappel helemaal gaar is door met een vork erin te prikken, je wil geen weerstand voelen. Hou ook in de gaten of de bovenkant niet te donker wordt. Gebeurt dat, dek je ovenschaal dan af met aluminiumfolie.