Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
Smelt voor de karamellaag de boter en suiker in een steelpan. Roer niet door, maar je kunt wel met de pan swirlen om alles te mengen. Laat pruttelen terwijl je af en toe de pan swirlt totdat je mengsel een karamelkleur krijgt. Haal van het vuur, roer door met een garde en giet dan in je met bakpapier beklede cakevorm.
Snij de bananen in de lengte door midden en leg voorzichtig in de karamel, met de snijkant naar beneden.
Klop voor de cake de boter en suikers op tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe en meng door. Voeg de Griekse yoghurt en vanille extract toe en meng door. Voeg als laatste het zelfrijzende bakmeel toe en meng door tot dit net gecombineerd is (dus meng niet te lang, dan kan je cake compact worden).
Verdeel het beslag over de bananen. Tip, duw het beslag met een lepel vanuit het midden uit naar buiten. Zo verschuiven de bananen niet. Bak 50 tot 60 minuten af in de oven, tot de cake gaar is en je er een sateprikker schoon uit kunt halen.
Laat 5 minuten afkoelen in de cakevorm, leg een schaal op de bakvorm en draai dan voorzichtig om. Pel het bakpapier eraf en laat nu verder afkoelen tot lauwwarm.
Notities
Wacht niet langer dan 5 minuten met je cake omkeren. De karamel kan anders teveel uitharden waardoor je problemen krijgt met uit het bakblik krijgen.