uiensoep gratin

Uiensoep gratin

Ik bestel dus bijna nooit uiensoep in een restaurant omdat ik het nooit goed genoeg vind. Ik vind niets treuriger dan een laf uiensoepje waar een eenzam stokbroodje op dobbert.

Nee, ik wil een goeie gratin en een diepbruine soep. Dus als je wil dat iets goed gebeurt, dan moet je het zelf doen, toch?

Deze soep is heel makkelijk om te maken, je moet alleen niet snel willen zijn. De rijke smaak komt door de gekarameliseerde ui dus als je deze stap overslaat is je soep echt een stuk minder lekker.

Verder helpt een goede bouilon natuurlijk ook! Ik snap dat je geen zin hebt om deze eerst zelf te trekken, maar koop bijvoorbeeld een bouillon van de slager!

Ik heb verder nog gebruik gemaakt van mijn Amsterdamse kruidentuintje voor wat verse rozemarijn en tijn, maar behalve dat hoef je eigenlijk geen kruiden toe te voegen!

Laten we beginnen met het recept:

  • 1 kilo uien in halve ringen gesneden
  • scheutje cognac of armagnac (of rode wijn, mag ook)
  • 30 gram boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 liter runderbouillon
  • stokbrood
  • gruyere.

1. Verhit in een grote pan met dikke bodem een klontje boter en voeg de uien toe. Hou het vuur laag en roer af en toe door. Dit proces van uien karameliseren duurt ongeveer een uur. Zoals ik al zei, beknibbel niet op deze tijd…hier komt zoveel smaak vandaan. Je wil dat de uien donkerbruin zijn, heel zacht zijn en zoet ruiken.

2. Blus dan af met wat cognac of armagnac en roer nog even door. Schenk de bouillon erbij en doe de takjes kruiden erbij. Doe de takjes gewoon in hun geheel erbij, dan kunnen we ze straks er makkelijk uit vissen.

3. Laat ook dit weer 2 uur opstaan op laag vuur.

4. Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal de kruiden uit de soep en vul soepkommen of een ovenschaal met een flinke laag soep. Leg het stokbrood erop en bestrooi rijkelijk met gruyere.

5. laat in de oven gratineren. Je wil dat de randjes van het stokbrood lekker knapperig zijn en de kaas helemaal gesmolten.

Enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.