tosti uiensoep gratin

Tosti ‘uiensoep gratin’

Porties: 2

Actieve kooktijd: 15 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur


Toen wij een tijdje terug alweer in Wales waren hebben we een keer geluncht met tosti’s. ik had een tosti brie en cranberry compote en Bart had een tosti met gekarameliseerde ui en cheddar.

Hij nam één hap en zei ‘dit is net een uiensoep in een tosti’. Mijn intresse was meteen getriggerd, haha.

Het heeft wel even geduurd, maar dan eindelijk heb ik ‘m gemaakt. Een uiensoep in een tosti! Ik heb praktisch mijn uiensoep recept gebruikt, klik hier, maar ben met dat recept gestopt na het karameliseren van de uien.

Zuurdesem brood

Verder heb ik mijn tosti gemaakt met zuurdesembrood. Dit is mijn lievelingsbrood en zelfgemaakt is het mijn ultiem lievelingsbrood! Ik vind de structuur van zuurdesem heerlijk en als je het zelf maakt krijg je van die enorm knapperige korsten, hemels. Het kost wel véél tijd, je moet eerst namelijk een levende desemstarter ontwikkelen, maar ik vind dat het zó waard. En nadat je een goede starter hebt kan je elk weekend of elke dag wat mij betreft meteen bakken. Wil jij ook zelf zuurdesem maken? Kijk dan hier voor het schema en het recept.

Tosti bakken in de pan

dé tip voor een krokante tosti en gesmolten kaas

Ik ben een groot voorstander van tosti’s bakken in de koekenpan in plaats van in een tosti ijzer. De smaak is zó anders, dat is echt heel vreemd. Ik verhit een klein beetje boter in de pan en bak de tosti’s aan twee kanten. Wel heb ik gemerkt dat het en tijdje duurt voordat de kaas is gesmolten op deze manier en dat je moet oppassen met het niet aanbranden van je brood. Maar daar heb ik iets op ontdekt! Het is misschien een beetje valsspelen, maar het werkt. Als je brood perfect gebakken en knapperig is, doe je tosti dan nog 15 seconden in de magnetron. Dan is je kaas goed gesmolten en het heeft verder geen invloed op het brood.

Ingredienten

  • 200 gram uien
  • klontje boter 2x
  • snuf rozemarijn
  • snuf tijm
  • gryuere
  • 4 plakken (zuurdesem)brood

Bereidingswijze

1. Verhit een pan met dikke bodem en laat de boter hierin smelten. Voeg de uien, rozemarijn en tijm toe en roer geregeld door totdat de uien gekarameliseerd zijn. Dit duurt lang! Denk aan minimaal 45 minuten. Je wil dat je uien donkerbruin en heel zacht zijn en zoetig ruiken.

2. Zodra de uien klaar zijn kan je een klontje boter in de koekenpan verhitten. Beleg 2 boterhammen met lekker veel gryuere en ui en leg op allebei een boterham. Bak ze allebei aan beide kanten mooi goudbruin en laat de kaas, indien nodig, nog even smelten in de magnetron.

Enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch