Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding

Ik dacht altijd dat ik dit niet lekker zou vinden vanwege de dadels, ik hou niet van gedroogd fruit, maar boy was I wrong.

Sticky toffee

De eerste keer dat ik dit at was, uiteraard, in Engeland. Het regende, we hadden aan lange auto dag voor de boeg en ik had zin in comfortfood. Ik had me voorgenomen dat ik het in ieder geval 1x wilde proberen en toen ging ik ervoor.

sticky toffee pudding

Wauw. De dadel proef je niet omdat het wordt vermalen, de toffee is heerlijk overdadig en daarnaast werd er ook nog eens een custard bij geserveerd.

Je zou het niet verwachten maar de custard is, ondanks dat het ook zoet is, een fijne tegenhanger tegen die bruine suiker zoetigheid.

Terwijl de cake (ja, het is geen letterlijke pudding maar in Engeland noemen ze gewoon alle toetjes pudding) in de oven staat maak je de toffee en de custard, al mag je wat mij betreft ook vanillevla gebruiken hoor. Heeft niemand door. Maar als je denk, ach ik ben toch bezig, dan staat het recept ook hier.

Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding
Bereidingstijd20 min
Totale tijd45 min
Porties: 12

Ingrediënten

  • 150 gram dadels
  • 100 ml kokend water
  • 90 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille essence
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl baksoda
  • 190 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 ml melk

Voor de toffee

  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 200 ml slagroom

voor de custard

  • 4 eidooiers
  • 3 el kristalsuiker
  • 150 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 1 tl vanille essence
  • t tl maizena

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  • Blend de dadels met het hete water tot een puree.
  • Klop de boter met de eieren en de suiker op tot een egale massa. Voeg het zout toe, de vanille, baksoda, dadelsmassa en de melk. Roer vervolgens het bakmeel erdoorheen totdat alles gemengd is.
  • Vet een ovenschaal of cakeblik in en giet hier het beslag in, bak af tot gaar. Dit duurt zo'n 30 minuten.
  • Intussen maken we de saus door de suiker in een steelpan te laten smelten. Wanneer het helemaal gesmolten is voeg je de boter toe en roer je door tot ook de boter gesmolten is (pas op, boter toevoegen zorgt voor gespetter). Voeg dan de slagroom toe en roer door tot een egale massa. De karamel zal eerst stollen door de koude slagroom, maar het zal al snel verwarmen en samenvoegen met de karamel. Haal van het vuur af en laat afkoelen. Het dikt nog in wanneer het afkoelt.
  • Voor de custard verwarm je de melk en de slagroom. In een apart kommetje meng je de eidooiers, maizena, suiker en vanille. Giet al roerend het eimengsel in de hete melk/slagroom. Gooi niet alles in 1x erin, doe het beetje bij beetje. Roer de custard op halfhoog vuur totdat jet de juiste dikte heeft en laat dan ook afkoelen.
  • Haal de cake uit de oven en giet ongeveer de helft van de toffee saus erover. Dien op met custard en extra toffee saus.
  • Wanneer de cake helemaal afgekoeld is, is het lekker om de custard er warm bij te serveren zodat je die heerlijke warm/koud combinatie hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch