spekkoek

Spekkoek

Porties: 16

Actieve kooktijd: 2 uur

Totale bereidingstijd: 2 uur


Het is tijd voor de nieuwe challenge! Deze maand is er gekozen voor spekkoek en baklava! Ik ben begonnen met spekkoek want dat leek me iets minder moeilijk. Ik ga namelijk voor de baklava zelf filodeeg maken, dus ben daarvoor nog moed aan het verzamelen!

Niet moeilijk, maar wel inspannend

Ik was best gespannen toen ik aan dit gerecht begon want je wil met spekkoek natuurlijk wel mooi die dunne laagjes hebben! Ik denk dat ik met de laagjes misschien iets ben doorgeschoten want het waren er echt heel veel! Ik ben denk ik 3 a 4 uur bezig geweest, dus als ik dit nog een keer ga maken dan doe ik iets dikkere laagjes.

Qua moeilijkheid vond ik het meevallen. Ik heb een hele grote spekkoek gemaakt, heb een springvorm van 28 cm gebruikt, en het lastigste hiervan vond ik het opkloppen van alles. 16 eiwitten opkloppen…dan heb je een hele grote bak nodig!

Verder vond ik het lastig dat je eigenlijk constant in de keuken moest blijven staan omdat je elke 4 a 6 minuten wat moet doen. Ik had dus geen tijd om even rustig een ontbijt te maken en te eten. Tijdens het maken van de spekkoek was ik ook nog bezig met het maken van stokbrood en het maken van foto’s dus die planning heb ik niet helemaal goed aangepakt.

Tips

– Zorg dat je hebt ontbeten voordat je hieraan begint

– Zorg dat je hele grote bakken hebt waarin je de eiwitten en de rest opklopt.

– Zet een timer zodat je elke 4 a 6 minuten een seintje krijgt. Ik was dan weer bezig met iets anders en toen bedacht ik me ‘oh ja, mijn spekkoek’ en dan was ik weer aan het rennen naar de oven.

– Maak de laagjes niet te dun, anders ben je een kleine eeuwigheid bezig.

– Laat de spekkoek helemaal afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. Dat heb ik hier niet gedaan want ik moest de deur uit en ik wilde mijn foto maken, maar je spekkoek wordt heerlijk compact wanneer deze is afgekoeld (niet in de koelkast want dan wordt alle boter dat erin zit te hard). Sterker nog, je spekkoek is na een aantal dagen zelfs nóg lekkerder!

– Gebruik een goede springvorm. Er gaan maar liefst 3 pakjes boter in en je wil niet dat het gaat lekken.

Benodigdheden

2 kommen voor je beslag

2 grote mengkommen

1 springvorm van 28 centimeter

Het liefste een keukenmachine anders heb je de dag erna spierpijn

Ik heb alle benodigdheden van mijn favoriete kookwinkel Oldenhof. Ik heb daar vorige keer mijn Le Creuset gietijzeren pan gekocht, deze was enorm afgeprijsd. Vind het een hele fijne winkel.

Ingrediënten

  • 750 gram boter op kamertemperatuur
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram bloem
  • 16 eieren op kamertemperatuur
  • 4 tl kaneel
  • 2 tl kruidnagel
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl cardemon
  • snuf zout

Bereidingswijze

1. Splits de eieren en doe de eiwitten in een hele grote kom. Klop samen met een snufje zout op totdat het geheel stijf is. Zet dit even apart.

2. In een andere hele grote kom kloppen we de boter totdat deze wit wordt, dit duurt wel even. Voeg dan 1 voor 1 de eidooiers toe. Voeg de volgende eidooier pas toe als de vorige helemaal is opgenomen.

3. Voeg vervolgens de suiker en de bloem toe en klop door totdat het goed gemengd is.

4. Tot slot vouwen we de eiwitten erdoorheen. Doe dit ook weer beetje bij beetje, we willen niet dat het gaan schiften.

5. Verdeel dit mengsel dan weer over 2 kommen. Ik heb het afgewogen zodat ik zeker wist dat ik het goed verdeeld heb. Met één kom doen we niets meer, het beslag moet wit blijven. In de andere kom voegen we alle kruiden toe, dit is je donkere beslag.

6. Zet de grilstand van je oven aan, je wil alleen bovenverwarming dus zet niet de hetelucht oven aan. Ik heb grilstanden en heb de laagste stand gebruikt, als je wel een temperatuur kan instellen zet dit dan op 130 graden.

7. Vet je blikvorm in en doe dan een eerste dunne laag van het donkere beslag in je cakevorm. Met de bolle kant van een lepel kan je het goed verdelen. Zet in de oven en zet een timer van 4 minuten.

8. Haal je cakeblik uit de oven en doe dan een laagje van het witte beslag erop. Je zult zien dat door de warmte je beslag smelt. Dit is handig want op deze manier kan je het nog makkelijker verdelen. Zet weer 4 minuten in de oven.

9. Blijf dit om en om herhalen. Als je over de helft bent verleng dan de oventijd naar 6 minuten. Als je cake bol komt te staan wacht dan even totdat deze weer inzakt voordat je een nieuwe laag erop doet.

10. Wanneer je klaar bent laat dan de spekkoek eerst 10 minuten afkoelen in je springvorm, daarna kan je ‘m uit je springvorm halen en verder laten afkoelen.

Je kan spekkoek invriezen dus als je geen zin hebt om ‘m uit te delen kan je dat doen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch