friet uit de oven

Oven friet; knapperig van buiten en smeuig van binnen

Porties: 2

Actieve kooktijd: 20 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur


Ja, het kan!Je kan ovenfriet hebben die echt knapperig is van buiten en smeuig is van binnen. En weet je wat het fijnste is? Dan dit alles kan met 1 eetlepel olie. Jazeker!

Hoe doe ik dit hoor ik je vragen. Nou, dat ga ik je zo vertellen. ik kan alvast verklappen dat er een trucje voor is. Je moet wel even de tijd nemen, maar na zo’n 50 minuten heb je dé lekkerste ovenfriet allertijden. Ja, dat meen ik echt.

Friet

Ik vind friet, of patat of hoe je het wel noemen, niet zo enorm bijzonder. De snackbar friet vind ik ronduit mwah, raspatat daarentegen kan je me wel weer voor wakker maken. Mijn liefde voor friet werd aangewakkerd toen ik vroeger bij iemand ging eten die verse friet maakte.

Zelf aarappelen snijden en 2x frituren. Wauw, dat was niet te vergelijken met wat je bij de snackbar krijgt. Maar ik heb en wil geen frituurpan dus ik moest iets anders verzinnen.

De truc

Wat is dan die truc waar ik het over had? Het is eigenlijk iets heel simpels. Je verwarm die ene eetlepel olie mee in de oven. Op deze manier is de olie al bloedheet als je de aardappels toevoegt waardoor ze direct gebakken worden en je dus die krokante laag krijgt!

Ik bak mijn aardappels niet meer op een andere manier. Deze truc werkt trouwens ook voor zoete aardappels.

Ingrediënten

  • 4 aardappels
  • 1 el olie
  • zout

Bereidingswijze

1. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schenk hier 1 eetlepel olie over. Zet deze bakplaat in de oven en verwam het geheel dan voorop 220 graden.

2. Snij de aardappelen in dikke frieten (of dun, wat jij wil).

3.Haal de bakplaat uit de oven als deze helemaal voorverwarmd is. Doe de frieten erbij en hussel, voorzichtig want alles is dus heet.

4. Zet 20 minuten in de oven, haal dan eruit en hussel alles weer door. Laat daarma nog eens 20 minuten bakken.

5. Hou wel een beetje in de gaten, soms gaat het sneller dan andere keren. Het is ook afhankelijk van hoe dik je je frieten hebt gesneden.

6. Als je frieten mooi bruin gebakken zijn, haal dan uit de oven en breng op smaak met zout.

Wil je mayonaise erbij serveren, kijk dan even naar dit recept! Verse mayo in 1 minuut! Je hebt dan alleen een staamixer nodig. Hoe leuk is dat, dan heb je vers gemaakte friet met zelfgemaakte mayo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch