macarons

Macarons

Porties: 30

Actieve kooktijd: 25 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten


Voor de tweede challenge van mei werd gekozen voor macarons en zoveel mensen hebben meegedaan! Echt heel leuk om te zien!

Nu moet ik heel eerlijk zijn…Ik hou zelf dus helemaal niet van macarons. Ik vind ze veel te zoet en gewoon niet bijzonder. Ik vind ze wél heel mooi om te zien dus daarom had ik erg veel zin om hieraan te beginnen.

Geslaagd

En…zijn mijn macarons geslaagd? Ja en nee. De eerste batch is mislukt want ik had mijn mengsel te ver doorgeklopt en dat werd weer vloeibaar. De helft van de tweede batch waren net kleine vulkaantjes (kennelijk moet je ze echt niet bakken op een ovenrek, echt alleen een ovenplaat.

De andere helft was… goed genoeg. Ik heb mijn macarons niet lang genoeg laten staan waardoor ze nog veel te bol waren, maar deze zagen er in ieder geval nog uit als macarons.

Wat me wel opviel is dat ik mijn eigen macarons veel lekkerder vond dan die uit de winkel. Ik heb een red velvet variant gemaakt en heb de vulling niet zo zoet gemaakt. Ideaal! Een lekkere frisse tegenhanger voor die zoete smaakbommetjes. Verder heb ik nog cacao toegevoegd en die was goed terug te proeven, dat bracht het hele zoete ook weer wat naar beneden. Begrijp me niet verkeerd, het was nog steeds zoet, maar niet meer zo vreselijk “ik voel de gaatjes in mijn tanden schieten” zoet.

Moeilijk

Lastige vraag. Het recept zelf is niet moeilijk, maar met de uitvoering moet je wat handigheid hebben. Ik heb nog wel een aantal tips:

– gebruik een keukenmachine voor de eiwitten. Ik heb een handklopper en werd toch vervelend (overal eiwitten en lamme hand).

– maal het amandelmeel en de poedersuiker nog even in een foodprocessor om het extra fijn te krijgen. Als je dit niet hebt kan je het ook zeven om alle korrels eruit te krijgen.

– het doorspatelen van het amandelmeel/poedersuiker is zo’n belangrijke stap. Doe dit totdat alles gemengd is, het beslag glanst en de structuur van lava heeft. Dit houdt in dat het beslag dik is, maar wel beweging heeft en als een lint van je spatel af komt.

– als je je macaronswil kleuren, gebruik van een gel kleurstof. Als je vloeibare kleurstof gebruikt dan zijn de verhoudingen scheef en lukt het misschien niet.

– gebruik alleen bakplaten (dus dicht). Ik had er 2 nodig.

– wacht lang genoeg na het opspuiten totdat de macarons wat ingezakt zijn zodat je van die mooie platte krijgt. Zo’n 20 minuten moet genoeg zijn.

Benodigdheden

 • Keukenmachine of handmixer
 • Foodprocessor of zeef
 • 2 bakplaten
 • Keukenpapier
 • Kom en pan met water voor au bain marie
 • Spuitzak 2x
 • Spatel

Ingrediënten

 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram poedersuiker
 • 100 gram eiwitten
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 el cacao
 • 2 tl rode gel kleurstof
 • Snufje zout

Voor de vulling:

 • 50 gram roomkaas op kamertemperatuur
 • 2 el boter op kamertemperatuur
 • 190 gram poedersuiker

Bereidingswijze

1. Zet een pan met een beetje water op het vuur en pak een kom die op deze pan past zonder dat de onderkant het water aanraakt. We gaan de eiwitten samen met de kristalsuiker au bain marie opkloppen totdat het eiwit schuimt en de suiker is opgelost. We doen dit omdat je mengsel dan iets stabieler is om mee te werken.

2. Haal je kom dan van de pan af en klop op het aanrecht je eiwitten stijf op. Voeg nu de kleurstof toe en klop nog even totdat de eiwitten helemaal stijf zijn en je de kom omgekeerd kan houden zonder dat de eiwitten bewegen en eruit valt.

3. Doe de amandelmeel, poedersuiker en cacao in een foodprocessor of zeef even.

4. Voeg dit in 1x toe aan je eiwitten en spatel totdat alles gemengd is, je beslag glanst en je beslag in dikke linten van je spatel af komt.

Deze stap is lastig..het moet dus niet te kort maar zeker ook niet te lang.

5. Doe je beslag in een spuitzak. Bedek 2 bakplaten met bakpapier en spuit rondjes van ongeveer 3.5 cm op je bakplaat. Je kan speciale bakplaten kopen voor merengue, je kan deze rondjes ook al voortekenen op je bakpapier. Ik heb een beetje gegokt en dat zorgde voor veel verschillende formaten. Als alle rondjes zijn gedaan sla dan drie keer met de bakplaat op het aanrecht (Of laat vanaf 3 cm hoogte op het aanrecht vallen). Op deze manier gaan alle luchtbellen eruit.

6. Laat dit vervolgens 20 minuten staan terwijl we de oven voorverwarmen op 150 graden.

7. Bak de macarons in 13-15 minuten af. Haal uit de oven en laat afkoelen.

8. De vulling is simpel, meng de ingrediënten totdat er geen klontjes in zitten. Daarom moet het echt op kamertemperatuur zijn, anders hou je klonten. Doe ook dit in een spuitzak.

9. Spuit op 1 macaron helft vulling, doe de andere helft erop en herhaal totdat je helften op zijn.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch