kip parmezaan

Kip parmezaan – Chicken parmesan

Porties: 3

Actieve kooktijd: 20 minuten

Totale bereidingstijd: 30 minuten


Dit is echt een klassieker in Amerika. Daar kan je dit gerecht in restaurants bestellen en in lunchrooms de broodjes variant. Eigenlijk is het heel simpel. Kip gepaneerd met panko en parmezaan en dan gebakken en daarna nog even met wat tomatensaus en mozarella de oven in.

Veelzijdig

Wat fijn aan dit gerecht is, is dat het zo veelzijdig is. Zoals ik al zei kan je het op een broodje doen, je kan er een salade van maken en je kan er spaghetti bij serveren. Dat laatste…aanrader! Smeuïge spaghetti met de krokante kip is een hele fijne combinatie. Al heb ik dit gegeten als een salade en dat was ook erg smakelijk!

Koolhydraatarm

Wat ook fijn is, is dat je er heel makkelijk een koolhydraatarm gerecht van kan maken. Je hoeft enkel de panko te vervangen door amandelmeel en klaar ben je. Je korstlaag is met amandelmeel ook gewoon knapperig, de truc is dat je het bijna moet frituren (maar dat is geen probleem als je lowcarb/highfat eet). Het enige nadeel is dat de korst van de amandelmeel versie wat sneller los laat dus ga voorzichtig met je kip om.

Comfortfood

Dit gerecht is voor mij heel erg comfortfood achtig. De knapperige kip met de kaas en de tomatensaus, heerlijk. Ik zal niet zeggen dat dit een enorm hoogstaand gerecht is, maar dat hoeft ook niet altijd. Dit is gewoon een heerlijk gerecht voor doordeweeks.

Benodigdheden

  • Een hele goede anti-aanbak pan
  • Een pan die in de oven kan of een ovenschaal
  • optioneel: een vleeshamer
  • optioneel: huishoudfolie

Ingrediënten

  • 3 kipfilets
  • 300 gram passata
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 el Italiaanse kruidenmix
  • 50 gram parmezaamse kaas geraspt
  • 50 gram mozzarella geraspt
  • 50 gram panko/amandelmeel
  • 1 ei
  • peper en zout
  • verse basilicum
  • boter of olie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Dit gerecht werkt het beste als je de kip plat slaat. Op deze manier is je kip overal even dun en dus even snel gaar. Leg wat huishoudfolie over je kip en sla dan plat met een vleeshamer. Op deze manier blijft je vleeshamer schoon.
  3. Zet twee borden klaar. Één met een losgeklopt ei en één met de panko (of amandelmeel) en 3/4 van de parmezaanse kaas. Breng je kip op smaak met peper en zout, haal dan door het ei en dan door je paneermengsel. Herhaal dit met de andere kipfilets.
  4. Verhit ruim boter/olie in een goede anti-aanbak pan en bak hier je kip aan beide kanten mooi goudbruin totdat de kip gaar is. Haal dan uit de pan.
  5. Fruit de knoflook aan in dezelfde pan. Voeg de passata en de Italiaanse kruiden toe en breng ook dit op smaak met peper en zout.
  6. Laat dit heel even pruttelen zodat het zure van je tomaat af gaat.
  7. Als deze pan in de oven kan hou je tomatenmengsel hier dan in, zo niet doe het dan in een ovenschaal, leg je kip op je tomatenmengsel en stooi de mozzarella over de kip. Strooi ook het achtergebleven 1/4 deel van de parmezaan over je kip.
  8. Bak dit in de oven totdat de mozzarella gesmolten en goudbruin is, bij mij duurde dit zo’n 10 minuten.
  9. Garneer met verse basilicum en serveer op de gewenste manier.
4.5/5 (2 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.