Bart is dol op gefrituurde kip. Meestal wordt kippendij voor een kipburger geadviseerd, maar ik hou daar niet zo van. Ik gebruik dus altijd filet.

Kipburger

Je kunt kip natuurlijk bakken, maar frituren maakt kip wel echt lekkerder. Voor een burger dan! Een tip die ik onlangs opgepikt heb op youtube is dat je wat van het natte mengsel bij het droge mengsel moet doen zodat je extra dikke stukken paneer op de kip krijgt voor extra crunch.

In de marinade doen we ook lekker wat sriracha omdat we hier gaan voor een pittige burger.

Frituren

Heb je geen frituurpan? No worries. Ik frituur meestal in een gewone pan met zonnebloemolie. Laat de olie na het bakken afkoelen, giet terug in de fles (ik gebruik meestal 1 fles per frituurbeurt) en gooi dan weg bij het restafval of lever in op een speciaal inleverpunt (supermarkten hebben vaak inleverpunten).

Burgerbroodje

Het lekkerste vind ik brioche broodjes voor mijn burgers, maar daar had ik nu even geen tijd voor. Normaal doe ik het wel altijd, zoals met deze burger. Brioche broodjes zijn wat zoeter en steviger dan deze broodjes en dus ideaal voor (pittige) burgers. Het recept staat in mijn kookboek Vers Deeg.

pittige kipburger
Pin recept
Recept afdrukken
4 van 4 stemmen

pittige kipburger

pittige kipburger
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 150 ml karnemelk
  • 50 ml sriracha
  • 1 ei

Voor de paneerlaag

  • 100 gram bloem
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepoeder
  • 1 tl zout

Voor de saus

  • 5 el mayonaise
  • 2 el citroensap
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el bieslook, fijngesneden
  • peper en zout

Verder

  • 2 kipfilets
  • 50 gram ijsbergsla, in fijne reepjes gesneden
  • 2 augurken, in plakjes gesneden
  • 4 plakjes cheddar
  • extra sriracha
  • 4 burgerbroodjes
  • zonnebloemolie voor frituren

Instructies

  • Sla de kip plat (leg er huishoudfolie op zodat je vleeshamer niet vies wordt) en snij door midden zodat je 4 stukken kip hebt.
  • Meng voor de marinade alle ingrediënten en meng voor de paneerlaag al die ingrediënten in een andere kom. Druppel 2 eetlepels van het natte mengsel over het droge mengsel en hussel een beetje door. Dit is zodat er klontjes ontstaan waardoor je kip straks krokanter wordt.
  • Wentel de kip eerst door de paneerlaag, haal dan door de marinade en haal nogmaals door de paneerlaag (dus droog-nat-droog). Leg op een bord en herhaal met de rest. Laat de kip onafgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit een pan met zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden. Je wil dat de olie gaat borrelen wanneer de kip erin gaat.
  • Maak in de tussentijd de saus door de mayo, citroensap, knoflook en bieslook te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Was de ijsbergsla, voeg er 1 eetlepel saus aan toe en hussel door. Snij intussen ook de broodjes open en bak de opengesneden kant in een hete pan tot goudbruin.
  • Frituur de kip 5 a 10 minuten tot goudbruin en gaar. Laat even uitlekken op wat keukenpapier. Leg er direct na het bakken een plakje cheddar op.
  • Smeer als eerste wat saus op de onderkant van het broodje, leg de kip met kaas hierop, doe wat extra sriracha over de kip (optioneel, als je niet van pittig houdt kun je dit weglaten), dan de sla en als laatste de augurk. Dien direct op.