Sinds wij op vakantie zijn geweest in Libanon ben ik weer helemaal dol op de hummus. Ik koop het niet graag kant en klaar want ik vind de structuur niet helemaal overeen komen met zelfgemaakt.

Smeuig en romig

Hummus hoort, vind ik, smeuig en romig te zijn. De kant en klare versies vind ik vaak meer luchtig, maar misschien heb ik nog niet de juiste geprobeerd. Kan! Sowieso ben ik een fan van alles zelf maken. Het is leuk om te doen, leuk om te zien wat ergens doorheen gaat én vaak nog een stuk goedkoper ook.

Terug naar smeuig en romig. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Door je hummus best een tijdje of in een blender te doen, of een keukenmachine, of een staafmixer erop te zetten.

Dus één van die dingen heb je wel nodig voor dit recept.

Dukkah

Verder vind ik het heel lekker om als contrast van het smeuige en romige dukkah op mijn hummus te doen. Dukkah is een egyptisch kruidenmengsel en past heel goed bij hummus. Verder zou je het als dip kunnen gebruike of op je eieren of op je toast met avocado. Het is heerlijk! Klik snel hier voor het recept.

Pita

Je zou libanees platbrood of gewoon brood bij je hummus kunnen serveren, maar ik vind het heerlijk met pita. Deze zelfgemaakte pita zijn fluffy met krokante randjes en nog een beetje warm. Zo lekker! Het recept is niet lastig, je moet alleen wat rijstijd incalculeren voor je deeg. Klik snel hier voor het recept.

Dan nu eindelijk de hummus!

hummus met dukkah
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Hummus met dukkah en pita

De lekkerste en romigste hummus met dukkah en vergebakken pita
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Porties: 6

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (a 400 gram)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel komijn poeder
  • zout naar smaak
  • sap van een halve citroen
  • 10 eetlepels olijfolie
  • eventueel vocht van de kikkererwten

Instructies

  • Laat de kikkererwten uitlekken, maar vang het sap op. Dit hebben we misschien straks nog nodig.

  • Doe de kikkererwten samen met de knoflook, tahin, komijn en citroensap
    in een foodprocessor of blender om bak waar je de staafmixer erop kan
    zetten en pureer.

  • Voeg dan langzaam de olijfolie toe. Breng je hummus op smaak door zout toe te voegen.

  • Blijf pureren totdat het een smeuige massa wordt. Als je merkt dat je
    hummus nog te dik is om echt goed te pureren, voeg dan wat van de
    kikkererwten sap toe, dit helpt om de hummus echt goed romig te maken.

  • Serveer met nog wat extra olijfolie, dukkah en pita.