Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte)
Haal de Werther snoepjes uit de verpakking en doe samen met de slagroom in een steelpan. Laat op laag vuur staan, roer af en toe door, tot alle snoepjes gesmolten zijn en je een karamel hebt. Laat afkoelen.
Klop met de platte menghaak de boter met de suiker op tot romig. Voeg het ei toe en meng goed.
Voeg de vanille, het zout, de bloem, maizena en bakpoeder toe en meng tot alles net gecombineerd is. Het is een kruimig/korrelig deeg, maar je moet het tot een bol kunnen samenknijpen. Is het te droog, voeg dan een eetlepel water toe (was bij mij niet nodig).
Maak bollen van 50 gram en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met je hand plat tot een schijf van 1 centimeter dik en duw dan met een shotglas of whiskyglas (of iets anders rond van ongeveer 2 cm diameter) een lager deel.
Bak 10 minuten af in de oven, het klopt dat de koekjes nog zacht zijn, en laat dan op de bakplaat helemaal afkoelen.
Vul het lagere deel van de koekjes met de karamel.
Smelt de chocolade met de boter au bain marie, dus in een kom op een pan met een laagje water (mag de kom niet aanraken). Laat de chocolade 15 minuten afkoelen zodat het iets steviger is.
Verdeel met een theelepel de chocolade over de karamel, garneer optioneel met wat flaky zeezout. Laat vervolgens helemaal afkoelen.
Je kunt de koeken luchtdicht op kamertemperatuur bewaren, 2 a 3 dagen. Je kunt de koeken ook in de koelkast bewaren, 3 a 4 dagen, maar laat dan wel eerst op temperatuur komen voordat je ze opdient.