Ga terug
–+ servings
ciabatta
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Ciabatta

Ciabatta
30 minuten
Totale tijd18 uur 30 minuten
Gang: Bijgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: ciabatta
Porties: 6

Equipment

  • standmixer voor kneden

Ingrediënten

Voor het voordeeg

  • 175 gram patentbloem
  • 175 gram water
  • 1 gram gist

Voor het deeg

  • 300 gram patentbloem
  • 210 gram water
  • 2 gram gist
  • 9 gram zout

Verder

  • kokend water of ijsblokjes voor stoom

Instructies

  • Meng de avond voordat je de ciabatta wil gaan maken de het water, de bloem en de gist voor het voordeeg. Dek af en laat tussen de 12 en 18 uur staan, wat voor jou het beste uitkomt. Mengen duurt niet lang, dit is puur totdat je geen droge bloem meer ziet.
  • Kneed voor het deeg de bloem, het water en de gist. Voeg het voordeeg en het zout en kneed door tot een soepel deeg. Dat houdt in zonder duidelijke structuur, dus een glad deeg. Houd rekening met 10 minuten kneden op middelhoge snelheid.
  • Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat een uur rijzen. Doe een stretch & fold (trek de zijkanten van het deeg omhoog en sla terug over het deeg, doe dit rondom) en laat 45 minuten staan. Doe nog een stretch & fold en laat 45 minuten staan.
  • Bebloem een aanrecht ruim en kiep het deeg hierop, hiervoor vetten we de kom in zodat het deeg makkelijk loskomt. Blijft het toch plakken, gebruik dan je deegschraper om voorzichtig uit de kom te halen. Je wil hier het deeg niet platslaan/drukken en alle lichtbellen eruit drukken waar we net zo hard voor gewerkt hebben. Vorm in een vierkant en snij dan in 6 stukken.
  • Leg de stukken voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en dek losjes af met huishoudfolie
  • Verwarm de oven voor op 230 graden (boven- en onderwarmte) en zet onderin een ovenbestendige (gietijzeren) pan.
  • Laat de oven minimaal 45 minuten opwarmen, de broodjes moeten nog een laatste 45 minuten rijzen.
  • Schuif de broodjes in de oven en schenk kokend heet water of ijsblokjes in de pan. Werk snel en voorzichtig want er komt een mega poef stoom vanaf. SLuit snel de ovendeur en bak de broodjes 15 minuten.
  • Haal de pan weg en bak de broodjes nog eens 5 a 10 minuten tot goudbruin.