Ga terug
–+ servings
kaas uienbollen
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Kaas uienbollen

Kaas uienbollen
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: nederlands
Trefwoord: kaas uienbollen
Porties: 9

Equipment

  • Bakplaat van 25 bij 32

Ingrediënten

  • 240 gram volle melk, lauwwarm
  • 7 gram gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 375 gram patentbloem
  • 9 gram zout
  • 75 gram roomboter, op kamertemperatuur (+ extra voor invetten bakplaat en bakken uien)
  • 1 ui, in halve ringen gesneden
  • 100 gram emmentaler, geraspt

Instructies

  • Meng de melk met de gist, suiker en het ei. Voeg toe aan de bloem en meng kort. Voeg nu het zout toe en kneed tot je een samenhangend deeg hebt.
  • Voeg eetlepel per lepel de boter toe en laat doorkneden tot je een soepel deeg hebt dat van de rand van de kom loslaat. (een soepel deeg houdt in een glad deeg zonder structuur, dit kan makkelijk 10 minuten duren op stand 2 a 4)
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat rijzen tot verdubbeld in formaat. Dit duurt ongeveer een uur maar kan sneller gaan als het warm is en langer duren als het koud is.
  • Kneed het deeg na het rijzen kort door om alle lucht eruit te kneden en verdeel in 9 porties.
  • Vet de bakplaat in met roomboter. Vorm elk portie deeg in een bolletje door op een bebloemd aanrecht alle zijkanten naar binnen te vouwen totdat je een losse bol vorm hebt. Draai vervolgens het bolletje om en schuur over het niet bebloemde aanrecht totdat je een strak bolletje hebt (leg je hand om het bolletje en maak een ronde beweging over het aanrecht). Maak 3 rijen van drie bollen deeg (zie de foto in het artikel als voorbeeld).
  • Smeer alle bollen rondom in met melk en laat rijzen tot verdubbeld in formaat, ongeveer een uur maar dit is wederom weer afhankelijk van de temperatuur in huis.
  • Bak intussen de uien in wat roomboter tot glazig en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte)
  • Smeer de bollen nogmaals in met melk en verdeel de kaas en uien over de bollen.
  • Bak 20 minuten af in de oven. Laat afkoelen tot tenminste kamertempteratuur voordat je ze opdient.