Ga terug
–+ servings
Sticky toffee pudding
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: toetje
Keuken: engels
Trefwoord: custard, pancakes, pudding, toffee
Porties: 12

Ingrediënten

  • 150 gram dadels
  • 100 ml kokend water
  • 90 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille essence
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl baksoda
  • 190 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 ml melk

Voor de toffee

  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 200 ml slagroom

voor de custard

  • 4 eidooiers
  • 3 el kristalsuiker
  • 150 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 1 tl vanille essence
  • t tl maizena

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  • Blend de dadels met het hete water tot een puree.
  • Klop de boter met de eieren en de suiker op tot een egale massa. Voeg het zout toe, de vanille, baksoda, dadelsmassa en de melk. Roer vervolgens het bakmeel erdoorheen totdat alles gemengd is.
  • Vet een ovenschaal of cakeblik in en giet hier het beslag in, bak af tot gaar. Dit duurt zo'n 30 minuten.
  • Intussen maken we de saus door de suiker met de boter in een steelpan te laten smelten. Voeg de slagroom toe wanneer de suiker en buiter gesmolten is en roer door tot een egale massa. De karamel zal eerst stollen door de koude slagroom, maar het zal al snel verwarmen en samenvoegen met de karamel. Haal van het vuur af en laat afkoelen. Het dikt nog in wanneer het afkoelt.
  • Voor de custard verwarm je de melk en de slagroom. In een apart kommetje meng je de eidooiers, maizena, suiker en vanille. Giet al roerend het eimengsel in de hete melk/slagroom. Gooi niet alles in 1x erin, doe het beetje bij beetje. Roer de custard op halfhoog vuur totdat jet de juiste dikte heeft en laat dan ook afkoelen.
  • Haal de cake uit de oven en giet ongeveer de helft van de toffee saus erover. Dien op met custard en extra toffee saus.
  • Wanneer de cake helemaal afgekoeld is, is het lekker om de custard er warm bij te serveren zodat je die heerlijke warm/koud combinatie hebt.