Ga terug
+ servings
Croissants en chocolade broodjes (gerezen bladerdeeg)
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Croissants en chocolade broodjes (gerezen bladerdeeg)

Croissants en chocolade broodjes (gerezen bladerdeeg)
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 dagen
Gang: lunch, Ontbijt
Keuken: Frans
Trefwoord: bladerdeeg, chocoladebroodjes, croissants
Porties: 6

Equipment

  • meetlint
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 130 gram lauwwarm water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 30 gram suiker
  • 25 gram gesmolten boter
  • 5 gram zout
  • 125 gram boter (voor toeren)

Instructies

  • Meng het water met de gist en laat 5 minuten staan zodat het een beetje schuimt. Dit is om te controleren of je gist leeft.
  • Meng de bloem met het suiker en de zout en doe hier de gesmolten boter En je gistwater bij. Kneed totdat je een soepel deeg hebt.
  • Leg je deeg in een kom, dek af met folie en laat dit een nachtje in de koelkast staan.
  • Pak een vel bakpapier en snij dikke repen boter,, leg in een vierkant op het bakpapier, vouw dicht en rol uit zodat je nu een dik plak boter hebt. Leg in de koelkast.
  • Rol je deeg uit tot een rechthoek 2x zo lang als je plak boter en even breed. Leg hier je plak boter op. Vouw het deeg terug zodat jet de boter bedekt en rol uit tot een langwerpige lap.
  • Snij eerst eventueel de uiteindes af waar geen boter in zit. Vouw dan de onderkant 2/3 naar boven en de bovenkant 1/3 naar beneden. Zorg dat de randen aansluiten. Vouw vervolgens dubbel, verpak in huishoudfolie en leg een half uurtje in de koelkast.
  • Rol je deeg uit, zorg dat de naden aan de boven en onderkant zitten, tot een langwerpige lap en vouw op enveloppe stijl dus de onderkant naar het midden en de bovenkant helemaal daaroverheen. Pak in met huishoudfolie en leg weer een half uur in de koelkast.
  • Rol voor croissants je deeg uit tot een lap 30 cm breed en 15cm hoog Snij punten van 10cm breed. Rol voor choco broodjes je deeg uit tot een lap van 42cm breed en ongeveer 12 cm hoog. Snij strookjes van 7cm breed.
    Doe dit trouwens met een scherp niet gekarteld mes, dan kan je goed die laagjes terug zien.
  • Voor de croissants, snij een klein sneetje onderin het deeg, rek het deeg dan wat uit en rol op tot een croissant. Voor de chocoladebroodjes, leg 2 blokjes chocolade aan de onderkant van het deeg en rol op.
  • Klop een ei op en smeer hier je broodjes mee in (bewaar dit wat dat hebben we zo nog nodig). Laat rijzen of in de oven met het licht aan (maar de oven dus uit) of op een warme plek in huis (leg er dan wel even een natte theedoek overheen of dek af met een omgekeerde diepe bakplaat zodat ze niet uitdrogen tot de croissants ruim verdubbeld zijn in formaat en het deeg zo zacht is dat het een beetje trilt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je ervoor gekozen hebt ze in de oven te laten rijzen dan wel eerst je broodjes eruit halen natuurlijk:). Smeer je broodjes nog een keer in met ei en bak dan ongeveer 18 minuten in de oven.

Notities

Voor de duo colour croissants, maak dan naast bovenstaand deeg ook nog het volgende deeg:
100 gram bloem
25 gram cacao
70 gram water
3 gram gist
12 gram gesmolten boter
15 gram suiker
3 gram zout
 
  • Maak dit deeg tegelijk met het croissantdeeg en zet ook in de koelkast. 
  • Wanneer je het bladerdeeg gemaakt hebt kan je dit deeg uitrollen en op je bladerdeeg leggen.
  • Rol samen nog even uit en ga vervolgens verder met stap 8, het snijden van de croissant punten.
  • Leg de cacao kant naar onderen wanneer je de croissants oprolt, zo worden ze het mooist.