Ik krijg geregeld de vraag waar ik mijn inspiratie vandaag haal. Vandaag was dat van een foto! Ik zag een prachtige foto van een witlofschotel voorbij komen en aangezien ik dit recept zeer regelmatig maak, maar het nog niet op mijn website stond was de beslissing om het voor mijn blog te maken snel genomen.

kaas – mosterdsaus

Witlof zelf is een tikkeltje bitter, maar met deze kaassaus merk je daar helemaal niets meer van. De basis van de kaassaus is een witte saus, een bechamel. Inderdaad, dezelfde saus die je gebruikt voor een lasagne. Je maakt eerst een roux met boter en bloem en voegt dan beetje bij beetje melk toe, dit is je witte saus. Voor een kaassaus hoef je dan enkel nog geraspte kaas toe te voegen en even door te roeren totdat de kaas gesmolten is! Kan bijna niet misgaan. Het enige waar je hier op moet letten is dat de saus niet te dun is. Zeker met witlof! Witlof bevat veel vocht na het koken, ondanks het afgieten, en als je saus dan te dun is wordt dat een soepje…niet fijn. Ik voeg graag nog mosterd toe voor wat extra bite.

Bloemkoolpuree

Daar ben ik weer met mijn bloemkoolpuree! Ik kan er ook niets aan doen dat dit overal bij past! Ook hier is het er heerlijk bij. Je kan er uiteraard ook gewone aardappelpuree bij doen of gebakken aardappelen.

Koolhydraatbewust

Dit recept zelf is niet helemaal koolhydraatarm, er gaat namelijk bloem door de saus heen. Wel is dit maar 1 eetlepel bloem (voor 2 personen) dus ik eet dit wel gewoon tijdens mijn koolhydraatarme doordeweekse werkweek.

bloemkoolpuree met witlof
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Witlof in een kaas-mosterdsaus met bloemkoolpuree

Een heerlijk en makkelijk koolhydraatbewust gerecht: Witlof met ham in een kaas- mosterdsaus met bloemkoolpuree
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 3 grote stronken witlof
  • 3 plakken ham
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 60 gram geraspte belegen kaas
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de witlof, snij de harde onderkant eraf en kook 5 minuten totdat ze net niet gaar zijn.
  • Intussen smelt je de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer 2 minuten door totdat de bloem lichtbruin kleurt en een beetje zoet ruikt. Doe je dit niet kan je saus naar bloem smaken, dat willen we niet! Giet beetje bij beetje de melk erbij en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg de mosterd en de kaas toe en roer totdat de kaas gesmolten is. Let op: de saus moet zo dik zijn als kwark, dit omdat de witlof nog best vochtig is en de saus straks iets verdunt.
  • Is je saus te dun? Laat dat op gemiddeld vuur staan terwijl je blijft roeren totdat het ingekookt is.
  • Giet de witlof af, wikkel per halve stronk een halve plak ham om de witlof heen en leg naast elkaar in een ovenschaal. Giet de kaassaus eroverheen en bak 20 minuten af in de oven.
  • Serveer met (bloemkool)puree of gebakken aardappelen.