Torta tenerina

Torta Tenerina – chocolade cake

Torta Tenerina komt uit de Italiaanse stad Ferrara en is lekker smeuïg en het is super makkelijk om te maken. Het lijkt qua bereidingswijze een klein beetje op mijn brownies, maar deze taart is net wat luchtiger.

Torta Tenerina

Deze heerlijke taart heeft een intense chocolade smaak omdat dit het belangrijkste ingrediënt is. Gebruik daarom altijd je lievelings chocolade die je ook ‘zo’ zou eten. Mijn favo is Tony’s Chocolonely. Verder is het lekker chewy en moist (grappig hoe dat moeilijk te verwoorden is in het Nederlands). Pas wel op met te lang bakken, dit zorgt ervoor dat de taart droog wordt. Ik geef mijn temperatuur en baktijd aan, maar elke oven werkt anders. Ik raad je dan ook altijd aan, wanneer je dit wilt gaan maken om ergens te serveren, het eerst te testen.

Hartig koken en ook bakken is wat meer vergevingsgezind dan zoet bakken. Te lang bakken of een te hoge temperatuur kan echt funest zijn, dit merk ik ook geregeld met het maken van mijn 2e kookboek!

Torta tenerina

Torta tenerina 
cooking time15 min
total cooking time40 min
servings: 1 1 pie

Necessities

  • bakvorm van 23 cm

Ingredients

  • 200 grams dark chocolate
  • 100 grams ongezouten roomboter, in blokjes gesneden (+extra voor het invetten van het bakblik)
  • 4 eggs
  • 150 grams sugar
  • 50 grams bread flour, type 00 or plain flour
  • powdered sugar
  • optioneel: slagroom

Instructions

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte)
  • Hak de chocolade fijn en smelt au bain marie (in een kom boven een pan met kokend water). Let op dat de kom het water niet aanraakt. Voeg, wanneer de chocolade gesmolten is, de boter toe. Roer af en toe door totdat de boter gesmolten is en alles gemengd.
  • Ondertussen, splits de eieren en klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop het eigeel op met de andere helft van de suiker tot een lichtgele massa, dit kan gemakkelijk 5 a 8 minuten duren.
  • Wanneer de chocolade is afgekoeld tot kamertemperatuur, voeg dan toe aan het eidooiermengsel en klop door. Voeg dan beetje bij beetje het eiwitmengsel toe en vouw door elkaar met een opwaartse beweging zodat er lucht in het geheel blijft. Voeg als laatste de bloem toe, vouw dit ook in een opwaartse beweging door het beslag.
  • Giet dit mengsel in je bakvorm en bak 30 minuten. Een indicatie dat de cake klaar is, is wanneer je een barst ziet in de bovenkant.
  • Laat helemaal afkoelen voordat je de cake opdient met poedersuiker en eventueel slagroom

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish