Wat is nog beter dan gewone tiramisu? Tiramisu met zelfgemaakte lange vingers. Je denkt misschien ‘maakt dat echt een verschil?’ maar ja, dat maakt het echt.

Tiramisu met zelfgemaakte lange vingers

Afgelopen kerst had ik dit gemaakt en mijn zus, die eerder zei dat ik echt gek was dat ik zelf de lange vingers had gemaakt, gaf toe dat het toch echt lekkerder was dan met de supermarkt lange vingers.

Lange vingers maken is gelukkig niet lastig, je bent alleen wat langer bezig. Omdat ze in de tiramisu zitten hoeven ze gelukkig ook niet super mooi of gelijk te zijn, daar zie je straks niets meer van.

Zoet deeg

Dit recept komt uit mijn 2e kookboek, Zoet deeg, maar wilde ik graag met jullie delen. Dol op bakken en zoetigheid, dan kan ik je Zoet Deeg echt aanraden!

Zelfgemaakte lange vingers? Ja, je kunt ook de lange vingers uit de supermarkt gebruiken, maar
ik vind het heerlijk om alles zoveel mogelijk zelf te maken. Tiramisu kent zijn oorsprong in
de bordelen van Treviso. Het woord betekent ‘pull me up’ en hoe meer je ervan eet, hoe hoger
je potentie en stamina schijnen te zijn. Sensationeel toetje dit! Aan de familietafel is tiramisu
verbasterd tot ‘pick me up’, als een soort opkikkertje met koffiesmaak na een stevige maaltijd.
Stiekem hoop ik dat je het de eerstvolgende keer met ‘rooie oortjes’ staat te bereiden.

Tiramisu met zelfgemaakte lange vingers
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Tiramisu met zelfgemaakte lange vingers

Tiramisu met zelfgemaakte lange vingers
Bereidingstijd1 uur 30 minuten

Benodigdheden

  • ovenschaal van 22cm bij 22 cm
  • spuitzak met spuitmond van 1 cm

Ingrediënten

Voor de lange vingers

  • 4 eieren, geplitst
  • 120 gram fijne kristalsuiker+ extra voor te bestrooien
  • 1 gram zout
  • 100 gram tarwebloem
  • 20 gram maizena

Voor de tiramisu

  • 4 eieren, geplitst
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 500 gram mascarpone, op kamertemperatuur
  • 200 gram gezette koffie
  • 2 el rum of marsala (optioneel)
  • 50 gram cacaopoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht) of 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Klop met de ballongarde van een standmixer de eidooiers met 60 gram van de suiker los tot het een lichte kleur heeft en zo luchtig is dat het bijna verdubbeld is in volume. Klop in een andere kom de eiwitten met de overige 60 gram suiker en het zout op tot helemaal stijf en tot de suiker is opgelost. Spatel de opgeklopte eidooiers beetje bij beetje door het eiwit. Voeg dan de tarwebloem en de maïzena toe en spatel door.
  • Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat lange vingers, ongeveer 30 stuks, van 8 tot 10 centimeter. Zorg dat je wat ruimte vrijhoudt tussen de lange vingers, ze zetten nog uit tijdens het bakken. Strooi wat kristalsuiker over de lange vingers en bak ze 15 minuten af in de oven. Laat 5 minuten afkoelen, keer dan om en bak nog eens 5 minuten oven. Laat vervolgens helemaal afkoelen.
  • Klop voor de tiramisu in een mengkom de eiwitten op met 50 gram suiker tot stijf. Klop in een andere kom de eidooiers op met de overige 50 gram suiker tot een lichtgeel mengsel. Meng de mascarpone hier doorheen en spatel vervolgens de mascarponecrème beetje bij beetje door het eiwit.
  • Zet een kom klaar met de koffie en, indien gewenst, de rum of marsala. Dompel de lange vingers kort in het vocht, leg ze in de ovenschaal totdat de bodem bedekt is en verdeel een derde van de mascarponecrème hierover en dan een laagje cacaopoeder. Herhaal dit 2 keer zodat je 3 lagen hebt.
  • Laat de tiramisu ten minste 4 uur opstijven in de koelkast. Bestuif de tiramisu met het laatste laagje cacao vlak voor het opdienen. Je kunt de tiramisu 3 dagen in de koelkast bewaren.