Porties: 4

Actieve kooktijd: 20 minuten

Totale bereidingstijd: 2 uur en 50 minuten


Weer zo’n heerlijk basis receptje, ideaal voor bij de borrel met mijn zelfgebakken foccacia. Glaasje wijn erbij, nog wat andere dips en je hebt een heerlijke middag.

Tapenade met alleen olijven vind ik een beetje aan de heftige kant, maar met zongedroogde tomaat vind ik het dan weer heerlijk.

Dit is het basisrecept en je kan dit eventueel nog uitbreiden met wat parmezaanse of oude kaas! Altijd een goed idee, toch?!

Zelf zongedroogde tomaat maken

Dat is zo makkelijk! Je hebt alleen wel wat tijd nodig dus maak dit een dagje voordat je van plan bent om te gaan borrelen anders wordt het een beetje krap. De tomaten moeten op lage temperatuur toch wel zo’n 2 a 2.5 uur in de oven namelijk.

Goede olijfolie

De basis in dit gerecht is olijfolie. De tomaten worden hier lekker in gebakken en je gebruikt ook nog eens olijfolie in de tapenade zelf. Zorg er dus voor dat je een goede gebruikt!

Ingrediënten

  • 250 cherry tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 50 gram olijven ontpit
  • handje verse basilicum
  • scheutje citroensap
  • peper en zout
  • 5 el olie
  • extra olie voor de zongedroogde tomaat

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 125 graden en bekleed een bakblik met bakpapier

2. Snij de cherry tomaten door de helft en meng met 4 uitgeperste tenen knoflook en een ruime hoeveelheid olijfolie. Bak in 2 a 2.5 uur af. Laat de tomaten daarna afkoelen.

3. Doe 100 gram zongedroogde tomaat met de olijven, 1 teen knoflook, baslicum en een beetje citroensap in een keukenmachine en pulseer. Proef even en breng op smaak met peper en zout. Als het een beetje bitter smaakt, voeg dan nog wat citroensap toe.

Je zou dit recept eventueel kunnen uitbreiden dus met kaas en/of pijnboompitten. Allemaal heerlijke toevoegingen!