Zoals jullie weten ben ik dol op taco’s. Zeker deze ‘birria’ gebakken taco’s vind ik heel fijn. De echte birria taco’s heb ik nog niet geprobeerd, maar wel ondertussen dan gebakken taco’s met pulled chicken en pulled pork.

Gebakken taco’s

Die harde taco’s zoals ze hier in de supermarkt liggen, daar is niets Mexicaans aan. Geen probleem hoor, lekker eten als je dat wil, maar is vooral de TexMex stijl. Zelf ben ik er geen fan van, de vulling valt er aan alle kanten uit en wanneer je een hap neemt stort het ding verder helemaal in. Ik hou van de zachte tortilla’s die ik dan, met wat zonnebloemolie, bak in de pan met vulling. Wil je nou graag zelf je tortilla’s maken, het recept hiervan staat in mijn kookboek Vers Deeg!

Pulled chicken

De BBQ saus in dit recept is van Receptenninja. Mijn bereidingswijze is wel anders omdat hij kippenbouten op de BBQ bereidt en ik geen BBQ heb. Verder ben ik ook een fan van kipfilet, maar je kunt uiteraard dij of bout gebruiken mocht je dat willen. Ik zal zijn recept hier niet herhalen, dus dat moet je even van zijn website halen.

Geraspte mozzarella

Ik gebruik voor dit soort gerechten altijd deze geraspte mozzarella. Dit bevat weinig vocht en is dus heel geschikt voor verhitten. Ik raad je niet aan om een bol mozzarella te raspten, daar zit enorm veel vocht in en dan wordt je taco papperig.

gebakkan taco's met pulled chicken
Pin recept
Recept afdrukken
3.78 van 9 stemmen

Gebakken taco’s met pulled chicken

Gebakken taco's met pulled chicken
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 1 tl zout (dit mag ook naar smaak)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uipoeder
  • 1/2 tl peper
  • 1/4 tl komijn
  • cola BBQ saus van Receptenninja
  • 8 kleine tortilla's
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 150 gram geraspte cheddar
  • 1 avocado, in blokjes gesneden
  • ijsbergsla, in dunne reepjes gesneden
  • creme fraiche
  • limoen
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit wat zonnebloemolie in een (ovenbestendige) stoofpan. Meng alle kruiden en marineer de kip hiermee. Bak de kip aan in de pan tot de buitenkant gebakken is. Voeg dan een scheutje water, ongeveer 75 ml, toe en laat met de deksel op de pan in 45 minuten gaar stoven. De deksel van mijn pan is zwaar en laat geen condens ontsnappen, maar check geregeld of de kip niet droog staat te koken. Voeg dan nog wat water toe.
  • Maak intussen de cola BBQ saus zoals op de website van Receptenninja omschreven staat.
  • Verhit de oven voor op 220 graden.
  • Trek de kip, wanneer deze goed gaar is, met twee vorken uit elkaar. Als er nog veel vocht in de pan zit, laat de pan dan zonder deksel op laag vuur droog koken. Blijf er wel bij op dit punt, want dit kan erg snel gaan.
  • Voeg de BBQ saus toe en meng goed. Je kunt ook een garde gebruiken om op dit punt de kip verder los te kloppen voor een goede pulled chicken.
  • Zet de kip in de oven en bak het geheel nog eens 15 minuten, op deze manier trekt de BBQ saus goed in en krijg je krokante stukjes kip.
  • Verhit een beetje zonnebloemolie in een koekenpan. Leg de tortilla in de pan en verdeel 20 gram mozzarella en 20 gram cheddar erop. Leg 1/8 van de kip aan 1 helft van de tortilla (dit helpt met dubbel vouwen straks). Bak de tortilla op laag tot medium vuur totdat de kaas is gesmolten en de onderkant goudbruin gebakken is.
  • Verdeel wat avocado, sla en creme fraiche op de kip en vouw met een spatel dubbel. Druk even aan en haal uit de pan. Herhaal met de overige tortilla's.