Porties: heel veel, ligt eraan hoe klein je het snijdt

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 3 uur en 30 minuten


Ik begin dit recept met een bekentenis. Ik ben hier niet super dol op, voor mij is dit écht te zoet. Maar, waarom dan wel op mijn blog?

Ik kreeg van iedereen die dit had gegeten extreem enthousiaste reacties. Werkelijk iedereen, behalve ik, vond dit heerlijk. Geen wonder, het is suiker, suikersiroop, boter en wat melk. Alleen maar ‘good stuff’.

Met whisky of zonder

Dit recept is dan met whisky, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Als je dit maakt voor een verjaardag en er zijn kinderen bij, dan is het misschien beter om de whisky weg te laten, haha.

Niet je standaard fudge

Normale fudge is vaak wat harder en chewy-er, dit smelt praktisch in je mond en is meer brokkelig. Hou daar rekening mee als je enorm houdt van de stevigere fudge varianten.

Benodigdheden

  • een thermometer
  • een ovenschaal
  • een pan

Ingrediënten

  • 1 kilo suiker
  • 2 el melasse siroop
  • 115 gram boter
  • 480 ml volle melk
  • 4 el whisky (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Op laag vuur, smelt de boter met de siroop, suiker en melk. Laat smelten totdat alle suiker gesmolten is.
  2. Het is belangrijk te controleren dat alle suiker gesmolten is voordat we de temperatuur omhoog brengen anders wordt de fudge niet stevig genoeg. Dit kan je doen door een lepel in je mengsel te dippen en te kijken of je nog korrels ziet. Hou het vuur laat totdat alle suiker gesmolten is.
  3. Wanneer dat gebeurt is voegen we de whisky toe en gaan we de temperatuur omhoog brengen tot 115 graden.
  4. Zet het vuur uit wanneer je de 115 graden bereikt hebt.
  5. Klop je mengsel dan door totdat het geheel korrelig wordt.
  6. Giet in een ovenschaal en laat afkoelen en uitharden in de koelkast. Dit duurde bij mij zo’n 3 uur.
  7. Als je fudge koud is, snij het dan in hapklare brokjes. Hoeveel porties je hier uit haalt is afhankelijk van hoe klein je de stukjes snijdt. Het is nogal vullend dus ik adviseer kleine stukjes!