pretzels

Pretzels

I love challenge van de maand maart was Pretzels! Het duurde iets langer dan normaal omdat ik eerst nergens bloem kon kopen en daarna was een tijdje gist uitverkocht.

Uiteindelijk heb ik gist gevonden bij de lokale molen, maar daar hadden we alleen verse gist ipv gedroogde, maar dat maakt natuurlijk niet uit verder.

pretzels

Verse gist

Kan jij ook alleen verse gist vinden, pas elk recept met droog gist dan 1:3 aan. Vermenigvuldig droog gist met 3 voor vers gist. Zoals in dit recept heb ik 21 gram verse gist gebruikt, ik zal hieronder 7 gram droge gist noteren.

Pretzels

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de aantrekkingskracht van pretzels niet snap. Het is een soort broodje in een aparte vorm met zourkorrels. Maar ik ben de vervelendste niet dus ik ben er gewoon mee aan de slag gegaan.

Shapes

Voor het vormen van de pretzels moet je eerst een stuk deeg van ongeveer 100 gram uitrollen tot een lange staaf. Vervolgens vorm je de pretzel zoals hier:

Deze doe je per stuk even in een soda badje, dit zorgt ervoor dat ze mooi bruin worden, en daarna gaan ze nog in de oven.

pretzels

pretzels
cooking time30 min
total cooking time2 uur
servings: 12

Ingredients

  • 350 ml water, lukewarm
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 7 grams dry yeast
  • 650 grams flour
  • 2 teaspoon salt
  • 60 grams melted butter
  • 100 grams bakingsoda te koop bij de toko, hier is het veel goedkoper
  • 1 egg, beaten
  • zoutkorrels

Instructions

  • Meng het water met de suiker en de gist. Laat dit even staan.
  • In een andere kom meng de bloem en het zout. Voeg het watermengsel hieraan toe en kneed tot er een samenhangend geheel vormt.
  • Voeg dan de gesmolten boter toe en kneed tot er een soepel deeg ontstaat. Dek de kom af en laat een uur rusten.
  • Na dat uur verwarm je een pan met ruim water en de baksoda totdat het tegen de kook aan is.
  • Pak 100 gram van het deeg en rol vorm de pretzel zoals hierboven beschreven. Leg de pretzel voorzichtig in het water, hier kan je een spatel voor gebruiken, voor 30 seconden.
  • Verplaats daarna naar een bakplaat met bakpapier, smeer in met losgeklopt ei en strooi er wat zoutkorrels overheen. Herhaal dit met de rest.
  • Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. Wanneer je alle pretzels gemaakt heb, bak ze dan nog eens 15 minuten af. Dan heb je zachte pretzels, wil je ze wat harder gebakken hebben laat ze dan langer in de oven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish