Een plaattaart is zoiets makkelijks om te maken. Ideaal voor de lunch of als hapje op een verjaardag. Je bent er 5 minuten echt mee bezig en de overige tijd staat het in de oven.

Vegetarisch

Ik vind een plaattaart het lekkerst als deze vegetarisch is. Ik vind vlees vaak te zwaar om zoiets als dit. Snel kwam ik uit bij de combinatie geitenkaas en tomaat want die is gewoon heerlijk. Wel gebruik ik hier nog een kruidenmengsel om het geheel nog een beetje extra op smaak te brengen.

Everything bagel spice

Dit zie je in Amerikaanse (deeg)gerechten heel veel terug. Het is een combinatie van wit sesamzaad, maanzaad, knoflook en uipoeder en wat zout. Naast dat dit een lekkere kruidenmengsel is op bagels is dit ook heerlijk op spreads, denk aan op een broodje met roomkaas.

Kant en klaar bladerdeeg

Natuurlijk is zelf bladerdeg maken heel erg leuk, maar misschien iets teveel werk voor zoiets als een plaattaart. Echt bladerdeeg maak ik ook alleen maar voor croissants en chocoladebroodjes. Daar ben je al snel twee dagen mee bezig, maar met croissants en chocoladebroodjes proef je dat ook wel echt terug. Voor een plaattaart zou ik dan een snelle variant van bladerdeeg maken, dat recept staat alleen nog niet op mijn site. In dit recept heb ik kant en klaar bladerdeeg gebruikt.

Bewaren

Bladerdeeg bewaart niet zo goed. Het wordt snel zacht terwijl dat knapperige juist is wat je wil hebben. Serveer deze plaattaart dan ook direct en maak het direct op.

plaattaart met tomaat en geitenkaas
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Plaattaart met tomaat en geitenkaas

Een heerlijk en snel recept voor een vegetarische plaattaart met geitenkaas en tomaat
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 8

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 100 gram roomkaas
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 grote tomaten
  • verse basilicum
  • 1/2 eetlepel sesamzaad
  • 1/2 eetlepel maanzaad
  • 1/2 theelepel uipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • peper
  • 1 eidooier

Instructies

  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Meng de roomkaas met de zachte geitenkaas en breng dit op smaak met wat peper.
  • Rol je bladerdeeg uit en snij een ondiepe lijn ongeveer een cm van de rand zodat die buitenste rand straks goed omhoog kan komen.
  • Smeer je room/geitenkaas mengsel dan op je bladerdeeg, pas op dat je die buitenste rand leeg laat.
  • Snij de tomaat in dunne plakken en verdeel dit over je bladerdeeg. Laat wederom die buitenste rand leeg.
  • Meng de sesamzaadjes met de maanzaad, knoflookpoeder, uipoeder en het zout en strooi dit over je plaattaart.
  • Smeer die buitenste randjes in met de opgeklopte eidooer en bak dan af in de oven. Het duurde bij mij 20 minuten voordat de plaattaart mooi goudbruin en knapperig was.
  • Garneer met verse basilicum en dien meteen op.