Pizza blanca met trufelburrata

Pizza blanca met truffelburrata

Ik moet echt vaker pizza blanca maken. Bart is niet dol op tomatensaus, dus ik probeer geregeld andere toppings, maar dit was de eerste keer dat ik deze pizza heb gemaakt en holy moly.

Pizza blanca

Dit betekent een pizza zonder tomatensaus en getopt met witte kaas. Dat kan veel betekenen! Hier heb ik gekozen voor een combinatie van grated mozzarella die ik heb meegebakken in de oven en een truffelburrata die ik erna erop heb gedaan. Burrata is het romige broertje van de gewone mozzarella en is mijn lievelingskeuze voor op pizza. Deze variant heeft truffel erin zitten, dus geeft het direct een meer luxe smaak.

Pizzadough

Voor dit recept heb ik mijn basis pizzadeeg gebruikt. Dit is super smaakvol, ben je niet te lang mee bezig en is de perfecte basis. Mocht je dit deeg van tevoren willen maken? Dat kan! Bij de 2e rijs, wanneer het deeg in bollen gevormd is, zet je het deeg in de koelkast. De kou stagneert de gist waardoor het in eerste instantie rijst omdat het deeg nog relatief warm is, maar daarna niet meer omdat het is afgekoeld.

Pizza bakken

Ik bakte mijn pizza altijd op een pizzasteen of een omgekeerde hete bakplaat waar ik de pizza zo op kon schuiven, maar tegenwoordig heb ik een nieuwe techniek. Ik verwarm eerst een gietijzeren pan, doe daar mijn deeg in en zet die in zijn geheel in de oven. Op blijft de ondergrond waar de pizza op bakt bloedheet en koelt het niet af door het koudere deeg. Je krijgt daardoor een hele fijne houtovenachtige pizza.

In dit filmpje laat ik de techniek zien en vergelijk ik het ook met ‘gewoon’ in de oven bakken.

Pizza blanca met trufelburrata
Pin recipe
Print recipe
Laat je review achter!

Pizza blanca met trufelburrata

Pizza blanca met trufelburrata
cooking time30 min
total cooking time29 min
servings: 2

Ingredients

  • 2 porties pizzadeeg
  • knob of butter
  • 250 grams mushroom mix
  • 2 tablespoon olive oil
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 100 grams grated mozzarella
  • 2 bollen truffelburrata
  • handje verse kiemen
  • peper, salt and chili flakes

Instructions

  • Verwarm de oven voor op de heetste stand, bij mij is dat 230 graden.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen tot ze mooi goudbruin zijn en hun vocht verloren. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Meng de olijfolie met de knoflook. Verhit een gietijzeren pan op het fornuis.
  • Vorm de eerste bol pizzadeeg in een pizza en leg in de hete gietijzeren pan. Smeer in met de helft van je olijfolie/knoflook mengsel en verdeel 50 gram geraspte parmezaanse kaas en de helft van de paddenstoelen hierover. Zet de pan nu direct in de oven en bak tot de pizza gaat is. Zo'n 5 a 8 minuten, maar houd het in de gaten.
  • Doe de pizza op een bord, leg de burrata in het midden en garneer met verse kiemen, peper en chilivlokken. Snij de pizza in stukken en dien direct op. Herhaal met de overige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish