pavlova

Pavlova met Griekse yoghurt, aardbeien, munt en honing

Dit is zo’n feestelijk toetje! En je kan het super makkelijk van tevoren bereiden. De merengue duurt even, maar wanneer je dat klaar hebt staan dan ben je zo klaar!

Meringue voor pavlova

Voor perfecte meringue zijn er een aantal tips, ik adviseer je dat vooral te lezen. Het is namelijk super irritant wanneer je verwacht witte meringue uit de oven te trekken en dan zijn ze bruin. Wel grappig, op wikipedia staat dat je pavlova maakt met bloem door de eiwitten maar dat doen wij lekker niet. De foto op deze pagina is trouwens ook een mooi voorbeeld van hoe je je pavlova niet wil hebben.

Eigen keuze aan fruit

Voor dit toetje kun je eigenlijk allerlei soorten fruit gebruiken. Omdat het vaak toch wel een heel zoet toetje is heb ik ervoor gekozen om in plaats van slagroom Griekse yoghurt te gebruiken. Samen met de aardbeien, munt en honing is het een heerlijk toetje. Zoet maar niet te.

Pavlova met fruit

Pavlova met Griekse yoghurt, aardbeien, munt en honing
cooking time30 min
total cooking time2 uur 30 min
servings: 8

Ingredients

  • 150 grams eiwitten
  • 300 grams fijne kristalsuiker
  • 1 teaspoon cream of tartar
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 150 grams Greek yogurt
  • 500 grams aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 tablespoon sugar
  • handfull munt, fijngehakt
  • honing naar smaak

Instructions

  • Klop de eiwitten op met de cream of tartar totdat het al een beetje stijfgeklopt is. Voeg lepel voor lepel de suiker toe en klop helemaal stijf en zodat alle suikerkorrels opgelost zijn. Voeg de maizena toe en klop nog 30 seconden door.
  • Verhit de oven voor op 130 graden.
  • Beleg een bakplaat met bakpapier. Wanneer je de pavlova opdient op een schaal of plateau zou je eerst die vorm op het bakpapier kunnen natrekken met een pen zodat je weet dat het past. Verdeel de pavlova in deze vorm, zorg dat de bovenkant plat is zodat je daar later het fruit op kan leggen. Trek met de bolle kant van een lepel langs de zijkant omhoog voor dit mooie patroon.
  • Schuif de meringue de oven in en verlaag de temperatuur direct naar 90 graden. Bak 1.5 a 2 uur (afhankelijk van hoe hoog je pavlova is) af en zet de oven uit. Probeer in de tussentijd niet de oven open te trekken, dit kan scheuren veroorzaken. Laat de meringue in de oven afkoelen, maar met de deur op een kiertje (je kunt een houten baklepel tussen de deur doen).
  • Wanneer de pavlova helemaal afgekoeld is en het is tijd om op te dienen, meng de aarbeien met de munt en de 2 el suiker. Verdeel de Griekse yoghurt over de pavlova (daarom is een platte bovenkant handig) en daarna het aardbeien mengsel. Verdeel nog wat honing over het geheel en dien op.

2 Comments

  • Birgit

    Hi Claudia,
    Zou je in dit recept de slagroom kunnen vervangen met bijvoorbeeld witte chocolademousse? Of wordt het dan te zoet? Let me know!

    • foodfromclaudnine

      Oeh ik ben bang dat dat wel iets te zoet wordt! Mijn man vond het nu al erg zoet, haha, ik vond van niet maar zeker witte chocomousse is van zichzelf al best heftig natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish