Bake or buy? Ik geef in dit artikel je niet alleen het recept voor deze heerlijke lowcarb tiramisu, maar ik ga het ook nog eens vergelijken met een supermarkt tiramisu. Wat zijn de voor- en nadelen van beide gerechten en.. waar kies je uiteindelijk voor, bake or buy?

Koolhydraatarm en suikervrij

Dit recept heb ik ondertussen al een aantal keer gemaakt en het blijft verbazend lekker! De cakelaag komt, ondanks dat deze koolhydraatarm is, zo goed overeen met lange vingers. Je moet alleen oppassen voor dat ‘gezond’ effect.. dat is dat je er zoveel van eet omdat het toch gezond is. Haha, dit gerecht is dan wel koolhydraatarm en suikervrij, toch zitten er behoorlijk wat calorieën in, een typisch ketogeen recept dus!

Recept tiramisu

  • De cakelaag:
  • 80 gram amandelmeel
  • 50 gram roomkaas
  • 2 eieren
  • 3 el suikervervanger (ik gebruik al een tijdje Zusto)
  • 1 tl bakpoeder
  • Scheutje vanille essence

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Klop de eieren op samen met de “suiker” totdat het lekker luchtig is.

3. Voeg de overige ingrediënten toe en klop wederom goed door.

4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat/rek en giet hier je mengsel op. Raak nu niet in paniek want het klopt dat dit mengsel dun is. Spreid het een beetje uit zodat het overal dezelfde dikte is.

5. Bak 15 minuten af in het midden van de oven en laat dan afkoelen.

Ingredienten voor de rest:

  • 250 gram mascarpone
  • 3 eieren
  • 3 el suikervervanger
  • Kopje sterke koffie
  • Cacao
  • Eventueel Amaretto

1. Splits de eieren. Klop de eiwitten in een aparte schaal helemaal stijf.

2. Meng het eigeel samen met de mascarpone en de “suiker”. Spatel vervolgens de eiwitten hier doorheen. Doe dit voorzichtig, dan blijft het lekker luchtig.

3. Snij de cake in stukken voor straks in de glaasjes en gooi hier de koffie overheen. Als je ook Amaretto wil gebruiken, meng dit dan met de koffie en giet dan over de cake.

4. Doe eerst een laagje room in de glaasjes, dan cake, strooi daar dan weer cacao overheen, nog een laag room, cake, cacao en sluit af met een laatste laag room.

5. Dek dit af en laat 8 uur opstijven in de koelkast. Zoals je net hebt gezien doe ik geen cacao bovenop voordat ik de tiramisu laat opstijven. Dit is omdat ik niet wil dat de cacao in de room trekt.

6. Strooi de bovenste laag cacao over je tiramisu vlak voor het opdienen.

Oke, dat is het recept. Redelijk simpel, het moeilijkste is het wachten totdat ie klaar is met opstijven.

Suikervervanger Als je een goede suikervervanger gebruikt, dan is dit gerecht praktisch hetzelfde als gewone tiramisu. Met een goede suikervervanger bedoel ik één die geen verkoelend/tintelend gevoel geeft en die niet kristalliseert na het afkoelen. Ik gebruik of good good suikervervanger van Holland&Barret of Zusto. Andere varianten ben ik niet enthousiast over. Het enige wat hier een beetje anders is, is dat als je kauwt op de cakelaag je nog een beetje de korrel ervaart omdat het amandelmeel is. Persoonlijk vind ik dat lekker omdat er dan nog iets van structuur in zit.

Vergelijking

Ingrediënten

Laten we vergelijken met een supermarkt tiramisu. Ik ga het vergelijken met de AH excellent tiramisu (4 porties) speciaal voor de feestdagen. De ingredientenlijst:

gerehydrateerde magere melk, glucosestroop, 17% mascarpone, suiker, tarwebloem, water, kokosolie, scharrelei, melkeiwitpoeder, 1,5% marsalawijn, 1,5% alcohol, scharreleigeel, varkensgelatine, cacaopoeder, citroenvezel, maïszetmeel, 0,4% koffiepoeder, emulgator (E471), koffie-extract, zout, natuurlijk aroma, rijsmiddel (E500, E503).

Oke, dit spreekt voor zich. Ik word hier niet echt heel vrolijk van, wat jij? Varkensgelatine, jumm.

Voedingswaarden

(ik richt me even op vet, eiwitten, koolhydraten en calorieën):

Energie per portie:

AH: 214 kcal

Claudia: 325 kcal

Vet per portie:

AH: 9.75 gram

Claudia: 30.20 gram

Eiwitten per portie:

AH: 3.75

Claudia: 10.4 gram

Koolhydraten per portie:

AH: 25.5 gram

Claudia: 3.8 gram

Oordeel

Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind de kant en klare variant weinig voldoening geven. Qua uiterlijk ziet het er ook best fabrieksachtig uit, ondanks dat er beloofd wordt dat ie eruit ziet alsof ie met de hand gemaakt is. Alsof, ja.

Als laatste de prijs. De AH variant kost 0.75 per portie, mijn recept 0.98 per portie. Dit zag ik ruim van tevoren aankomen, amandelmeel is redelijk prijzig.

Mijn conclusie: Het zal geen verrassing zijn, maar ik kies in dit geval voor bake. Ja, mijn recept is iets duurder en het kost tijd en energie om te maken, maar je weet wel wat je in je dessert stopt en als ik koolhtdraatarm wil eten zijn dit de perfecte macro’s.

Waar kies jij voor? Bake or buy?!