Iets dat ik tijdens mijn studententijd heel vaak at, kip tandoori. Toen nog gewoon uit een pakje, maar tegenwoordig maak ik het liever zelf.

Kip tandoori

Ik maak nu zelf mijn kruidenpasta, no worries.. het is niet ingewikkeld, en daarin marineer ik de kip. Je kunt dit trouwens eten met enkel de kip gebakken, maar je kunt ook een versie met saus maken. Die met saus is mijn favoriet, want ik hou van dippen met naan, maar het kan dus allebei. Enkel de gebakken kip is bijvoorbeeld heel lekker wanneer je het eet met een salade.

Naan

In mijn kookboek Vers Deeg staat een recept voor naan met bakpoeder, maar tegenwoordig maak ik het altijd met gist. Duurt wat langer, maar je naan is dan wel een stuk meer fluffy. Bekijk het recept hier.

Butter halloumi curry
Nog een curryrecept waar ik mijn fluffy naan bij serveer

De kip marineer je dus in de kruiden, hoe langer hoe lekkerder, en bak je daarna in de oven tot deze gaar is. Vervolgens meng je de rest van de kruiden met de yoghurt, voeg dit toe aan de pan met wat water zodat de saus wat dunner wordt en hier voeg je de gebakken kip aan toe. Vroeger marineerde ik de kip met de yoghurt en de kruidenpasta al gemengd, maar ik had gelezen dat de yoghurt de kip afbreekt waardoor de textuur minder lekker is als je dit te vroeg erbij doet. Ik moet zeggen dat de kip ook super mals en zacht was hier, maar nog steeds een bite had. Echt heel lekker.

Kip tandoori
Pin recept
Recept afdrukken
4.50 van 2 stemmen

kip tandoori

kip tandoori
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Porties: 4

Benodigdheden

  • Staafmixer

Ingrediënten

Voor de marinade

  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • sap van een kwart citroen
  • 1 el gember, geraspt
  • 1 el garam masala
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl kardamompoeder
  • peper en zout
  • 60 ml olie

Verder

  • 500 gram kipfilet
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 100 ml water
  • rijst, naan, verse koriander

Instructies

  • Pureer de tomatenpuree, knoflook, citroensap, gember, garam masala, koriander, komijn, chili, paprika, mosterd, kardamom en olie met wat peper en zout naar smaak tot een gladde puree.
  • Snij de kip in stukken en marineer met de helft van de puree, hoe langer je het laat intrekken hoe lekkerder het wordt.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de kip op een rooster boven een bakplaat en bak 20 minuten tot de kip gaar is. (Je kunt de kip ook zo serveren, dan de volgende stap overslaan).
  • Meng de andere helft van de marinade met de griekse yoghurt. Voeg toe aan een pan samen met de gebakken kip en het water. Meng door tot alles heet is en dien dan op met de rijst en de naan.