griekse pita met gyros en tzatziki

Greek pita.

Vinden jullie Griekse pita ook zo lekker? Deze snij je dus niet open, maar vouw je dubbel of snij je in stukken om te dippen.

Greek pita.

A Greek deli sells these Greek pita but they're 1 euro each. With this recipe you'll have 8 for 1 euro.

Easy

Het is eigenlijk zo makkelijk om deze Griekse pita zelf te maken en gelukkig maar dus! Je moet enkel het deeg even goed kneden, dan laten rijzen en vervolgens pak je de pita’s stuk voor stuk in een koekenpan.

In het recept zeg ik dat je het deeg moet kneden tot elastisch. Dit houdt in dat je het deeg ver kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Houd er rekening mee dat het met een keukenmachine al meerdere minuten kneden is! Een goede aanduiding van wanneer het deeg goed gekneed is, is als je geen duidelijke structuur meer ziet. Het is dus een gladde bol.

Het deeg is in het begin erg plakkerig, probeer (dit is vooral wanneer je met de hand kneed) geen bloem toe te voegen, maar ga gewoon door met kneden. Door het kneden ontwikkelen de gluten en in de tussentijd neemt de bloem het water goed op. De plakkerigheid neemt af wanneer het deeg goed gekneed is.

After baking I season them with salt and oregano for extra flavour.

griekse pita met gyros en tzatziki

Homemade is best

Deze Griekse pita zijn zo lekker fluffy, heerlijk. Zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weet ik zeker dat ze nooit zo lekker kunnen worden als deze zelfgemaakte. 

Versatile

Ik maak deze Griekse pita’s dus heel erg vaak en dat is omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Ik serveer ze bij dips, zoals tzatziki or hummus or I'll make a pita gyros with my gyros marinade. If you're a vegetarian you can make a pita with grilled halloumi, tomato and pesto. An awesome combination.

griekse pita met gyros en tzatziki

I ate that halloumi variety once in Santorini and it's to die for.

Freeze

If you don't eat 8 pita's at once, you can wrap them individually in foil and keep them in the freezer. Let them defrost and quickly heat them up in a pan before serving.

Wil je grotere pita’s voor bijvoorbeeld een pita gyros, dan raad ik je aan in plaats van 8 6 pita’s te maken.

Greek pita.

Greek pita.
cooking time20 min
total cooking time1 uur 20 min
servings: 8

Ingredients

  • 7 grams dry yeast
  • 350 grams type 00 flour
  • 240 grams lukewarm water
  • 15 grams olive oil
  • 7 grams salt

Instructions

  • 1. Mix the water with the yeast, stir and let is sit for 5 minutes until foamy.
  • Meng je bloem met het zout, giet hier de olijfolie overheen en je gist/water. Meng of met de hand of met een keukenmachine totdat er een elastisch deeg ontstaat (zie opmerking boven). Je deeg mag nog iets plakkerig zijn, maar moet wel makkelijk van de rand van je kom of van je handen afkomen. Dek de kom af en laat minimaal een uur rijzen op een warme plek. Ik zet mijn deeg meestal ergens in het zonnetje, dan gaat het rijzen lekker snel.
  • Kick the dough back, i.e. press out all the gas and divide the dough in 8 balls. Dust you countertop with flouw and roll the first ball into a pita.
  • Heat up some sunflour oil in a pan and bake the pita on low to medium heat until golden brown on both sides.
  • Repeat with the rest. Season the pita with salt and oregano after baking.

14 Comments

  • Marian Koburg

    Hi Claudine, ik volg jou op insta en vind dat je veel lekkere gerechten maakt. Ik lees onder jouw kha recepten het Griekse pitabroodje, dat niet kha is?

    • foodfromclaudnine

      Hoi Marian, wat leuk dat je me volgt! De tzatziki staat onder de koolhydraatarme gerechte, maar ik begrijp de verwarring want die foto is ook met een Griekse pita. Het pitabroodje zelf is inderdaad niet koolhydraatarm.

  • Nicole

    Ohhhhh OMG
    De pita’s zijn verrukkelijk in combinatie met de bifteki met feta en de tzatziki. Ik had ook nog veel ingrediënten in een Griekse salade erbij te maken. Dit is echt een goddelijk maaltje

    • foodfromclaudnine

      Wat super leuk om te horen! Bedankt voor je feedback :)k eet dit ook altijd met heel veel plezier dus als andere mensen er net zo van genieten word ik daar erg blij van!

    • Cor

      Hoi Claudine, altijd al eens Griekse pita’s willen maken. Wel een vraag. Jjj schrijft droge gist. En op internet lees ik dat bv instant gist van dr. Oetker ook door gaat voor droge gist. Echter op dat zakje staat dat je niet hoeft te mengen met water. Weet niet echt hoe ik nu met de instant gist gebruik moet maken van jouw recept. Help! Groet Cor

      • foodfromclaudnine

        Hoi Cor,

        Je kunt die groene zakjes gebruiken op dezelfde manier als in mijn recept. Je hoeft het niet perse in water op te lossen, dat klopt, maar het is ook niet slecht om dat wel te doen. Ik gebruik ook die zakjes en los het standaard eerst op in water. Zo kan ik testen of de gist actief is, het gaat dan namelijk schuimen na een paar minuten.

        Dus je kunt gewoon mijn recept volgen en die groene zakjes gebruiken!

        Groetjes,
        Claudia

  • Elina

    Dat ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker maken. Ga het proberen met volkoren speltmeel. Vast ook lekker met zelfgemaakte hummus! Dank voor het delen Claudia! Ik ga ook jouw andere recepten bekijken.

  • Carla Korpershoek

    Vond het erg plakkerig deeg, klopt het aantal gram bloem wel, heb nog zoveel moeten bij voegen om er een beetje handzaam deeg van te krijgen, of is tarwekoeken niet beter? Heb ze wel voor me elkaar gekregen hoor. Maar wel met nog zekkef 50 gram meer bloem. Vanavond eten!

    • foodfromclaudnine

      Hoi Carla,

      Ik weet heel zeker dat het aantal gram bloem klopt, ik heb deze minimaal al wel 50x gemaakt.

      Heb je goed gekneed en heb je met de hand of met een keukenmachine gekneed? Tijdens het kneden neemt de bloem het vocht op en ontwikkelen de gluten. Kneden tot een soepel en elastisch deeg duurt, zelfs in een keukenmachine, wel een aantal minuten. Het deeg moet glad zijn en mag dus niet meer aan de kom vastplakken.

      Ik snap dat wanneer je met de hand kneedt het vervelend aanvoelt en je de neiging hebt bloem toe te voegen, dit is jammer want verstoort de hydratatie in het deeg (meer water = meer fluffy brood). Mijn advies is dus langer doorkneden!

      Groetjes,
      Claudia

  • Carla Korpershoek

    Heb het in de broodmachine 25 min gekneed en daarna een uur laten rijzen in de crockpot op jochurt programma en daarna er uit gehaald. Was enorm gerezen. Dus dacht top! Maar in gebruik ging hij plakken. Dus bloem toegevoegd. Toen kwam het uiteindelijk goed hoor.?gaan prima smaken met de bougoudi. Gaat het de volgende keer toch weer maken hoor. heb trouwens je boek besteld fijne zondag nog!!!

    • foodfromclaudnine

      Hi Carla,

      Wat leuk dat je mijn boek besteld hebt! En ook fijn dat het uiteindelijk gelukt is. Heb zelf geen ervaring met een broodbak machine dus weet niet hoe die deeg kneedt. In de toekomst kun je misschien proberen het aanrecht te bestuiven met bloem en dan het deegbolletje zelf en dan uitrollen. Dit in plaats van bloem door het deeg kneden.

      Misschien bedoelde je dat ook wel met bloem toevoegen 🙂 Eet smakelijk alvast!

  • Carla Korpershoek

    Dat heb ik idd gedaan, zelf uitgerold, bloem op aanrecht en op de deegrollen. Ga het de volgende keer kneden in de keuken machine, misschien kneed dat idd anders. Ga het net zo lang proberen totdat hij perfect istwijfel zeker niet aan je recept en aan jou, want als je een boek deeg uit kan brengen, dan hoor je mij niet zeggen dat je recepten niet kloppen. Ik ga het gewoon nog eens proberen, morgen krijg ik hem binnen, erg benieuwd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish