Zoals je je kan voorstellen is voor fotografie apparatuur een belangrijk onderdeel van het maken van mooie foto’s.

Je kunt mooie foto’s maken met je telefoon, maar de kwaliteit is in het algemeen lager dan met een camera. Bij het bewerken van je foto neemt de kwaliteit af, dus je wilt beginnen met zo’n groot mogelijk bestand. Bij mobiele foto’s heb ik ook het idee dat de foto wat harder is, meer contrast heeft. Ben ik zelf geen groot fan van. Daarnaast is de lens van je mobiel ook meer een wide angle en dat is vaak niet ideaal voor food fotografie.

Maar je hebt dus besloten een camera te gaan kopen. Dan nu de belangrijkste vraag. Welke? De keuze is enorm en de prijsverschillen zijn ook enorm. Laten we beginnen met vooraf goed nadenken over wat je precies met de camera wil gaan doen.

Fotografie

Want ik ga je uit de droom helpen dat je met een spiegelreflex automatisch mooie foto’s maakt. Dat is niet zo. Sterker nog, als je niet leert hoe je ermee om moet gaan zouden je foto’s weleens slechter kunnen zijn dan die van je Iphone. Ik zeg dit niet om je af te schrikken, ik wil alleen niet dat je veel geld uitgeeft als je niet de intentie hebt er veel tijd in te steken.

Ben je bereid om te leren hoe je op manual mode fotografeert, een statief te kopen, uiteindelijk meer te investeren voor lens/body/lightroom, veel te oefenen met fotografie en om te leren nabewerken? Dan raad ik een camera aan. Wil je al deze dingen niet doen, denk dan goed na of je uberhaupt geld hierin wil stoppen. Ik zeg dit een beetje hard misschien, maar echt… het is zonde van je geld als je deze dingen niet wil doen.

Oke, je bent er nu echt uit. Je wil een camera! Waar moet je op letten?

Wat bij een camera belangrijk is:

– Wil je een fullframe camera? Zo ja, dan zal je toch echt wat dieper in de buidel moeten tasten.

De betaalbare spiegelreflexcamera’s hebben eigenlijk altijd een cropfactor. Wat houdt dat in? Het betekent eigenlijk dat de foto die je maakt met een camera met cropfactor altijd meer ingezoomd is.

Als je een lens hebt met brandpuntafstand van 50mm en je doet deze op een fullframe camera, dan is het echte brandpuntafstand ook 50mm. Heb je een nikon met een cropfactor van 1.5 dan is je brandpuntafstand 50*1.5=75mm

Waarom is dit belangrijk? Omdat een 75mm lens veel meer ingezoomd is dan de 50mm. Wil je je hele onderwerp dan in beeld hebben moet je verder van het onderwerp af gaan staan. Niet het einde van de wereld natuurlijk, maar het heeft wel invloed op je compositie. Ik ben zelf een groot fan van de meer ingezoomde look, verhoudingen komen naar mijn idee beter over op de foto. Dan maar wat verder van mijn onderwerp af staan!

Nikon of Canon?

Allebei zijn goed. Ik gebruik een Nikon omdat ik goede verhalen heb gelezen over hun lenzen, maar met allebei zit je goed. Vroeger had ik een Nikon d3400, dit was een goedkopere body en meer echt een instap model. Helemaal prima want ik begon net met fotograferen en wilde niet teveel geld uitgeven aan iets waarvan ik niet eens zeker wist of ik het wel leuk vond. Nog steeds is een instap body niet goedkoop, hou rekening met 350 a 500 euro.

Op dit moment heb ik een Nikon d7500, dit is al iets meer een uitgebreide body met touchscreen en wifi, de ISO waarde kan hoger en de kwaliteit is wat hoger. Deze body kost wel meteen iets meer dan 1.000 euro, maar ondertussen weet ik dat ik fotograferen leuk vind en is het zelfs een onderdeel waarmee ik een inkomen verdien.

Body of met objectief?

Ik zou hier altijd zeggen, koop alleen een body en koop er andere lenzen apart bij. De instap lens die op een camera zit is niet de beste lens die je kunt gebruiken. Welke lenzen je dan wel moet kopen? Daar gaan we het nu over hebben.

Objectieven

Hier begint het wat mij betreft belangrijk te worden. Je lens is zo’n groot onderdeel van de kwaliteit van je foto. Zoals ik net al zei kan je de instap lens wat mij betreft in de winkel laten liggen. Deze lenzen hebben vaak een minimale diafragma van 4.5 en dat houdt in dat ze niet erg lichtgevoelig zijn. Ook kun je met 4.5 minder mooi de scherpte/diepte afstellen. Ook is het vaak een 18-55 mm lens die bij de camera zit, en ik hou meer van de wat ingezoomde lenzen. Zelf fotografeer ik veel (tenzij flatlays) op 50 tot 105mm.

Koop je een lens met een vaste brandpuntafstand dan is de minimale diafragma 1.8 of zelfs 1.4 of 1.2 (die laatste 2 zijn dan wel meteen een flink stuk duurder). Het nadeel hiervan is dat je niet kan zoomen, dus dat wordt heen en weer lopen. Het voordeel is dat je ook scherpe foto’s zonder ruis hebt in donkere lichtomstandigheden en je kan enorm veel diepte creeren in je foto. Ik kan op 1 blaadje sla scherpstellen en de rest kan ik dan wazig laten zijn. Dit is een overdreven voorbeeld, maar voor een rustige foto is het heel fijn als de achtergrond wazig is.

Maar welke lens adviseer ik dan?

De 50mm 1.8f, toch! Ja, op een cropcamera is het een 75mm, maar dan kan je er prachtige semi-macro foto’s mee nemen, je kan er mooie portretfoto’s mee nemen en hij is heel goedkoop. Denk aan 100 a 150 euro, ja dat is heel goedkoop voor een objectief.

De 35mm 1.8f. Deze is alweer iets duurder, zo’n 220 euro, maar ik vind deze lens op een cropcamera indeaal voor foodfotografie (flatlays) en ook voor portretfoto’s. Je hebt een mooi compromis tussen afstand en ruimte op je beeld en ook met deze kan je veel diepte creeren in je foto.

Mijn favoriet, de 24-70mm 2.8 lens. Ik heb deze nu een aantal maanden en gebruik bijna alleen deze nog. Met deze kun je wel zoomen, dus je hebt alle benodigde lenzen in één en met 2.8 kun je prachtig scherpte/diepte regelen. Hét grote nadeel van deze lens is de prijs, namelijk bijna 1500 euro. Hier zou ik dus zeker niet mee beginnen, maar ben je al wat gevorderd in fotografie en weet je zeker dat je door blijft gaan met fotograferen en hou je ervan én heb je het geld (ervoor over), dan zou ik deze zeker kopen!

Tot slot, een maco lens. Ik heb de 105mm 2.8 macro lens. Dit is ook een primelens, maar door het vaste brandpuntafstand van nature heel erg ingezoomd. Ook is van macro lensen de scherpstel afstand korter, dus je kunt dichter bij je onderwerp staan en toch nog scherpstellen. Met deze camera kun je prachtige close-ups maken. Nadeel, hoe vaak maak je close-ups? En de camera kost rond de 400 euro.

Bekijk trouwens eens dit filmpje om mijn lenzen in actie te zien. Ik laat hier zien hoe ik mijn cookies style en fotografeer.

Overige benodigdheden

Ik kan zelf niet zonder deze dingen

1. Een statief en dan voor het gemak een met een horizontaal deel. Ik heb een statief van Manfrotto met een stang die horzontaal kan, ideaal voor flatlays. Deze zijn wel prijziger dan de gewone statieven, hij kost namelijk tussen de 200 en 300 euro. Hou er rekening mee dat je statief stevig genoeg is voor je camera. Mijn 24-70mm lens is erg zwaar en mijn vorige statief viel met camera en al omver.

Waarom is een statief nou zo belangrijk? Licht. Wanneer het heel erg bewolkt is of al iets later op de avond en er is niet voldoende licht, dan kun je met een statief je sluitertijd langzamer maken zodat je foto toch voldoende belicht is. Wanneer je je camera vasthoudt kan dit niet omdat je dan teveel beweegt en dan blijf je met een wazige foto zitten. Schiet je in de automatische stand, dan heeft je camera in de gaten dat het te donker is en zal ie de ISO waarde verhogen. Nadeel daarvan is dat je foto korrelig wordt. Daarom moet je nooit in de automatische stand fotograferen, het doet helemaal niets voor je. En je hebt je handen vrij om aan je compositie te werken en tegelijk te kunnen zien hoe dat vertaald naar een foto.

2. Een afstandsbediening. Ik gebruik er een die ik bij bol gekocht heb voor 6 euro. Hij werkt op bluetooth en is klein en makkelijk. Ik maak graag foto’s waar allebei mijn handen op staan of waar ik iets aan het inschenken ben oid, en dan kan je niet tegelijkertijd je camera bedienen. Mijn huidige camera heeft WIFI dus tegenwoordig gebruik ik mijn mobiel als afstandsbediening.

3. Een schoonmaakpen. Ook deze kost een tientje, maar ben er zo blij mee! Ik heb al geregeld gehad dat er opeens een dikke vingerafdruk op mijn lens zat of zelfs een haar op de spiegel in mijn body. Dat krijg je met je t-shirt toch echt niet schoon. Deze pen heeft aan de ene kant een kwastje (voor de vervelende haren) en aan de andere kant een viltstiftje (voor die vingerafdrukken).

Samenvatting

Het is dus vooral belangrijk om te kijken naar je budget en naar wat je met een camera wil doen en bereiken. Gebaseerd op deze dingen kun je een goede beslissing maken. Weet je het echt niet, dan kun je altijd overwegen eerst een tijdje een camera en lens te huren!

Wil je meer leren over foodfotografie, dan heb ik goed nieuws! Ik bied namelijk sinds kort een foodie fotografie cursus aan waar we de diepte in gaan wat betreft foodfotografie.