Wist je dat flammkuchen een simpel deeg zonder gist is omdat het is ontstaan als testdeeg. Puur om te kijken of de houtoven als heet genoeg was. Later pas zijn de toppings zoals creme fraiche erbij gekomen.

Flammkuchen

Het voordeel hiervan is dat het dus een snel recept is want je hoeft het deeg niet te laten rijzen. Je moet het wel even laten rusten. Dat komt omdat de gluten erg gespannen zijn na het kneden en je kunt het deeg dan niet goed uitrollen. Door het 20 minuten te laten rusten kan je het deeg zonder moeite heel dun uitrollen.

Dit geldt voor alle soorten deeg. Ben je iets aan het uitrollen, maar krimpt het deeg telkens weer in? Laat het dan een kwartiertje rusten zodat de gluten kunnen ontspannen. Daarna kan je het beter en makkelijker uitrollen.

Toppings

Ik ben hier voor creme fraiche, rode ui, kappertjes, dille en gerookte zalm gegaan, maar je kunt ook bacon of andere toppings doen. Leef je uit! Het basisrecept blijft hetzelfde.

Oven

We bakken dit af in een hete oven, het liefst rond de 250 graden (boven- en onderwarmte). Gaat jouw oven maar tot 230? Dan kan je ‘m op hetelucht stand zetten. Op hetelucht wordt de temperatuur namelijk een stuk heter dan de aangegeven temperatuur op de oven. Een voorbeeld, mijn oven gaat tot 230 maar de interne thermometer gaf vorige keer aan dat de daadwerkelijke temperatuur met heteluchtstand op 230 maar liefst 270 graden was. Nu is mijn oven een beetje bijzonder en wordt ie altijd een stuk heter dan aangegeven, maar het is algemeen bekend dat dezelfde temp instelling met hetelucht heter is.

flammkuchen met zalm
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Flammkuchen met zalm

Flammkuchen met zalm
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 2

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram water
  • 30 gram olijfolie
  • 5 gram zout

Verder

  • 100 gram creme fraiche
  • 1 rode ui, in halve ringen gesneden
  • 2 el kappertjes
  • 100 gram gerookte zalm
  • verse dille naar smaak
  • peper en zout

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot een soepel deeg zonder duidelijke structuur, zo'n 5 a 8 minuten in een keukenmachine.
  • Dek de kom af en laat 20 minuten rusten. Verwarm intussen de oven voor op 250 graden (of als je oven maar tot 230 gaat dan 230 hetelucht stand).
  • Verdeel het deeg in 2 porties en rol uit tot ongeveer 3 mm dik. Leg op een bakplaat met bakpapier. Smeer de helft van de creme fraiche uit over het deeg en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Verdeel de helft van de ui, zalm, kappertjes en wat dille over de creme fraiche en bak 10 tot 15 minuten af in de oven. De randjes moeten goudbruin zijn, houd de oven in de gaten want het kan hard gaan opeens.
  • Herhaal met de overige portie deeg. Je kunt ook 1 grote flammkuchen maken, als het maar 3mm dik is ongeveer.
  • Snij in stukken en serveer direct.

Wil je liever een echte pizza maken? Probeer dan eens dit recept!