Crème brûlée is één van mijn lievelingstoetjes. De romige custard in combinatie met de harde suiker is hemels. Over de suiker, ik wil dus wel echt een laag gebrande suiker waardoor het breekt als je erop tikt. Niet goed gesmolten suiker is voor mij een grote afknapper.

Crème brûlée brander

Om dit goed voor elkaar te krijgen heb je echt een brander nodig. Ja, er zijn genoeg recepten die aangeven dat het ook onder de gril kan, maar dan warmt de custard weer op en heb je veel minder controle. Je hoort het al, ik heb daar slechte ervaring mee.

Je kunt trouwens nog veel meer met zo’n brander. Ik gebruik het geregeld om nog even wat kaas te laten smelten of wat dacht je van het branden van een maiskolf zoals in deze salade? Super handig ding dus.

Custard

Maak dit toetje de dag voordat je het wil gaan opdienen. Het moet namelijk even in de oven en daarna ook nog de koelkast in. Dat is ook juist het fijne hieraan, je kunt het heel goed van tevoren maken en vlak voor het serveren enkel nog de suiker branden.

creme brulee
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Crème brûlée

Crème brûlée
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd4 uur
Porties: 4

Benodigdheden

  • 4 ramekins a 10 cm
  • ovenschaal of braadslede

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanilleboon
  • 5 eidooiers
  • 4 tl rietsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte). Kook tegelijk een ruime hoeveelheid water.
  • Verhit de slagroom samen met het merg van de vanilleboon. Breng aan de kook.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker op.
  • Wanneer de slagroom aan de kook is giet dan beetje bij beetje bij de eidooiers terwijl je het mengsel goed blijft doorroeren.
  • Giet de room in 4 ramekins en zet deze in je ovenschaal of braadslede. Giet in de ovenschaal of braadslede kokend water tot het op ongeveer halverwege de ramekins komt.
  • Bak dit af voor ongeveer een uur. Je wilt dat alleen het centrum nog licht trilt wanneer je de ramekins schudt.
  • Laat op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur en laat vervolgens in de koelkast helemaal afkoelen (minimaal 4 uur).
  • Voor het opdienen verdeel een theelepel rietsuiker over elke creme brulee, brandt de suiker dan totdat het gesmolten is en een harde laag vormt (houd de brander niet te dichtbij, dan verband de suiker)