toffeeschotsen

Chocolade toffeeschotsen met gezouten amandelen

De naam chocolade toffeeschotsen zegt al precies wat dit is. Een laag harde toffee met gezouten amandelen en een laag chocolade. Heel erg decadent, heel machtig en heel lekker.

Toffeeschotsen

Het lastigste in dit recept is het maken van de toffee. Het zou moeten kunnen met enkel boter en suiker, maar bij mij is tot 6x toe de boter van de suiker gaan scheiden. Resultaat was iedere keer een suikerdrab met een mega laag vet bovenop. Niet wat je wil. In dit recept voeg ik een beetje water toe, dit stabiliseert de boel en verdampt uiteindelijk. Dit doe ik bijvoorbeeld weer niet met het maken van een karamelsaus, maar dan laat je de suiker eerst smelten en voeg je relatief weinig boter toe.

Gebruik het liefst een thermometer voor dit recept, je wil namelijk dat de toffee rond de 150 graden zit, zo weet je zeker dat de toffee hard is na het afkoelen. Ze noemen dit in Amerika ook wel de ‘hard crack’ temperatuur. Het handigste is een thermometer als (I got to try this one), die kun je aan de pan vastmaken. Als je lager blijft zitten qua temperatuur blijft je toffee zachter na het afkoelen.

Je kunt het ook wel een beetje inschatten aan de kleur. De toffee krijgt ook pas een diepe toffee kleur bij het halen van deze temperatuur, maar je weet wat ze zeggen. Meten is weten.

toffeeschotsen

Chocolade toffeeschotsen

Chocolade toffeeschotsen
cooking time20 min
total cooking time2 uur 20 min

Necessities

  • bakplaat van minimaal 25 bij 22
  • thermometer

Ingredients

  • 150 grams gezouten amandelen
  • 200 grams sugar
  • 225 grams unsalted butter
  • 50 grams water
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 200 grams dark chocolate, chopped

Instructions

  • Verdeel de amandelen over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verhit in een steelpan de suiker, boter en het water (allemaal tegelijk). Laat op halfhoog vuur staan, wanneer de boter gesmolten is mag je af en toe doorroeren om de temperatuur goed te verdelen, tot je een amberkleur bereikt en een temperatuur van ongeveer 150 graden.
  • Giet vervolgens direct over de amandelen. Werk snel want toffee hardt snel uit.
  • Laat de toffee 2 minuten uitharden en verdeel dan de chocolade eroverheen. Laat 2 minuten staan, daarna is de chocolade gesmolten en kun je het met een mes of paleermes uitsmeren.
  • Laat helemaal afkoelen en breek dan in stukken. Bewaar in de koelkast. Je kunt dit tot wel een week bewaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish