cauliflower puree
During the week I try to eat as much lowvarb as possible. It can be quite tricky because you're so used to eating carbs during your meal.
cauliflower puree
I love to make a cauliflower puree. I actually like this more that the regular puree if I'm being honest, not much of a contest...I don't really like potatoes. Also, I put cheese and creme fraiche in this puree.
I combine this dish with the spicy meatballs or baked shrimp with grilled vegetables of with stir fry spinach. Everything is possible!
Grilled vegetables and pesto with matured cheese
I bought already grilled vegetables for this dish. These are frozen and you can bake them quickly until hot. I furthermore put some matured chesse in my regular pesto recipe, click here to go to that recipe.
Shrimp
A quick tip. Do you know how to cook shrimp without them gettin grubbery? Always buy raw shrimp. I usually buy the frozen kind, defrost them under running cold water andpet them dry with a paper towel. Heat a pan with a bit of oil medium to high heat and bake them until pink.
Necessities
You will need a food processor of blender to make this puree.
cauliflower puree
Ingredients
- 1 whole cauliflower
- 60 grams cheese, grated
- 2 tablespoon creme fraiche
- pepper and lots of salt
- pinch nutmeg
- chili pepper to taste
Instructions
- Clean the cauliflower and boil until soft. Don't add any salt into the water, we'll add salt later.
- Drain the cauliflower until completely dry.
- Put the cauliflower into the blender or foodprocessor and add the cheese, creme fraiche, pepper, salt and nutmeg. Cauliflower is a bland vegetable so don't be too cautious with the salt.
- Puree until you have a nice and thick puree. If it's too thin, put the puree back in to a pan and cook until it thickens.
12 Comments
Chantal
Wat een heerlijkheid, nooit meer gewone aardappelpuree
foodfromclaudnine
Leuk om te horen! En eens, vind dit ook lekkerder dan gewone puree:)
Jan Colen
Lekker Claudia !
Ikzelf woon al 15 Jr in Thailand en bloemkool is hier volop verkrijgbaar.
Dat geldt helaas niet voor nootmuskaat en die is eigenlijk onmisbaar in de puree. Is er een alternatief hiervoor ?
foodfromclaudnine
Hoi! Wat heerlijk, Thailand. Ik laat zelf ook geregeld de nootmuskaat weg dus het is geen cruciaal ingrediënt!
Madeleine Benner
Ik ben fan van Claudia! Keek weer ff bij de bloemkoolpuree, die koolhydraatarm is, met garnalen dit keer. Vandaar dat ik de post van Jan Colen zag.
Bij gebrek aan nootmuskaat vind ik foelie een prima alternatief. Foelie komt o.a. Uit Thailand, moet dus geen punt zijn ….
Anneleen
Ja, echt te lekker dit!!
foodfromclaudnine
Dank je voor het doorgeven, heel leuk om te horen! 🙂
Anneleen
Dit recept maar weer eens opgezocht, ik wist het niet meer precies, maar nog wel dat het heel lekker is!
Ik ga em nu ook even in mijn receptenschrift schrijven!
Eveline
Hé, zou je dit ook kunnen invriezen denk je?
foodfromclaudnine
Moet kunnen, maar vries het in zonder de kaas en creme fraiche (zuivel bevriest niet goed).
Pureer de bloemkool in een blender, haal het deel dat je wil invriezen eruit en laat afkoelen. Stop daarna in de vriezer.
Laat ontdooien en warm de puree om in een pan en meng dan met de creme fraiche en de kaas.
Succes!
Bianca
Ik had geen crème fraiche in huis, dus mascarpone als alternatief gebruik…kan prima! Wat een feestje is dit recept!
Willeke
Zo lekker dit, zelfs mijn man vindt dit lekker en die vindt bloemkool nooit lekker.
voortaan dus altijd dit recept !