bloemkoolpuree met gegrilde groenten, garnalen en pesto

cauliflower puree

During the week I try to eat as much lowvarb as possible. It can be quite tricky because you're so used to eating carbs during your meal.

cauliflower puree

I love to make a cauliflower puree. I actually like this more that the regular puree if I'm being honest, not much of a contest...I don't really like potatoes. Also, I put cheese and creme fraiche in this puree.

I combine this dish with the spicy meatballs or baked shrimp with grilled vegetables of with stir fry spinach. Everything is possible!

Grilled vegetables and pesto with matured cheese

I bought already grilled vegetables for this dish. These are frozen and you can bake them quickly until hot. I furthermore put some matured chesse in my regular pesto recipe, click here to go to that recipe.

Shrimp

A quick tip. Do you know how to cook shrimp without them gettin grubbery? Always buy raw shrimp. I usually buy the frozen kind, defrost them under running cold water andpet them dry with a paper towel. Heat a pan with a bit of oil medium to high heat and bake them until pink.

Necessities

You will need a food processor of blender to make this puree.

bloemkoolpuree met gegrilde groenten, garnalen en pesto
Pin recipe
Print recipe
5 van 2 stemmen

cauliflower puree

A lovely lowcarb puree as a substitute for the regular potato puree. Also perfect if you want to eat more vegetables.
cooking time20 min
total cooking time20 min
servings: 2

Ingredients

  • 1 whole cauliflower
  • 60 grams cheese, grated
  • 2 tablespoon creme fraiche
  • pepper and lots of salt
  • pinch nutmeg
  • chili pepper to taste

Instructions

  • Clean the cauliflower and boil until soft. Don't add any salt into the water, we'll add salt later.
  • Drain the cauliflower until completely dry.
  • Put the cauliflower into the blender or foodprocessor and add the cheese, creme fraiche, pepper, salt and nutmeg. Cauliflower is a bland vegetable so don't be too cautious with the salt.
  • Puree until you have a nice and thick puree. If it's too thin, put the puree back in to a pan and cook until it thickens.

Notes

You can evaporate the excess moisture by cooking the puree after blending it.

12 Comments

      • Jan Colen

        Lekker Claudia !
        Ikzelf woon al 15 Jr in Thailand en bloemkool is hier volop verkrijgbaar.
        Dat geldt helaas niet voor nootmuskaat en die is eigenlijk onmisbaar in de puree. Is er een alternatief hiervoor ?

        • foodfromclaudnine

          Hoi! Wat heerlijk, Thailand. Ik laat zelf ook geregeld de nootmuskaat weg dus het is geen cruciaal ingrediënt!

        • Madeleine Benner

          Ik ben fan van Claudia! Keek weer ff bij de bloemkoolpuree, die koolhydraatarm is, met garnalen dit keer. Vandaar dat ik de post van Jan Colen zag.

          Bij gebrek aan nootmuskaat vind ik foelie een prima alternatief. Foelie komt o.a. Uit Thailand, moet dus geen punt zijn ….

  • Anneleen

    Dit recept maar weer eens opgezocht, ik wist het niet meer precies, maar nog wel dat het heel lekker is!
    Ik ga em nu ook even in mijn receptenschrift schrijven!

    • foodfromclaudnine

      Moet kunnen, maar vries het in zonder de kaas en creme fraiche (zuivel bevriest niet goed).

      Pureer de bloemkool in een blender, haal het deel dat je wil invriezen eruit en laat afkoelen. Stop daarna in de vriezer.

      Laat ontdooien en warm de puree om in een pan en meng dan met de creme fraiche en de kaas.

      Succes!

  • Bianca

    Ik had geen crème fraiche in huis, dus mascarpone als alternatief gebruik…kan prima! Wat een feestje is dit recept!

  • Willeke

    Zo lekker dit, zelfs mijn man vindt dit lekker en die vindt bloemkool nooit lekker.
    voortaan dus altijd dit recept !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_USEnglish