donuts

Donuts

Porties: 30

Actieve kooktijd: 45 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten


Het was weer tijd voor een nieuwe challenge en donuts won het n茅t van macarons. Ik was er wel blij mee want moet eerlijk bekennen dat, ondanks dat macarons me enorm leuk lijkt om te maken, ik die dingen niet lekker vind. Nu moet ik 贸贸k bekennen dat ik niet enorm dol ben op donuts, maar die vind ik al een stuk lekkerder dan macarons, haha.

Moeilijker dan verwacht

Ja, ik moet toegeven dat ik hier redelijk zelfverzekerd aan begon. Hoe moeilijk kan het zijn, toch? We hebben al pain au chocolat en zuurdesem gehad en vergeleken daarmee kon dit gewoon niet moeilijk zijn. Nou, dat pakte dus even anders uit. Het deeg is best plakkerig en ik had moeite het op een normale manier uit de uitsteekvorm te krijgen. De donuts werden dan aan een kant een beetje uitgerekt en was dan meer een ovaal dan een ronde vorm. Gelukkig had ik al snel in de gaten dat dit wel eens verkeerd kon gaan en ben ik begonnen met een plan B.

Loukoumades

Wat nou? Dat zijn Griekse donut balletjes. Ik moest hier meteen aan denken want aan een balletje kan ik niets verpesten 馃槢 Alleen giet je bij de Griekse variant liters honing over je donuts na het bakken. Daar had ik dan weer geen zin in, dus ik ben gewoon voor een suiker/kaneel mengsel gegaan. Mijn donuts zijn dus een soort hybride geworden!

Ingredi毛nten

 • 450 gram bloem
 • 90 gram lauwwarm water
 • 150 ml karnemelk
 • 60 gram suiker
 • 60 gram boter gesmolten
 • 1 ei
 • 5 gram zout
 • 1 pakje gist
 • zonnebloemolie om in te frituren als je geen frituurpan al hebt
 • een bak suiker
 • 1 el kaneel

Bereidingswijze

1. Meng het water met de gist en zet heel even apart.

2. Meng dit gistwater dan met de karnemelk, suiker, boter, ei en zout. Voeg als laatste beetje bij beetje het bloem toe.

3. Kneed door, of laat dit doen door een keukenmachine, totdat het een soepel deeg is. Ik heb met de hand gekneed en wel geregeld mijn handen met bloem bestuifd zodat het deeg niet zo aan mijn vingers plakten.

4. Laat rijzen totdat het deeg verdubbeld is, dit duurde bij mij ongeveer een uur.

5. pak een weegschaal en weeg beetjes deeg van 25 gram af, rol ze daarna tot een mooi balletje.

6. Laat de balletjes op een vel pakbapier rijzen totdat ze weer verdubbeld zijn. Dek ze even af met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt.

7.Verhit in een steelpan de zonnebloemolie tot ongeveer 180 graden, wees niet te zuinig met de olie want je wil dat de balletjes straks vrij kunnen bakken en niet tegen de boven aankomen.

8. Zet een bak suiker vermengd met 2 el kaneel klaar.

9. Bak dan 2 balletjes per keer af. Let op dat de balletjes niet te bruin worden, dan moet je het gas wat lager zetten. Ik heb zelf geen temperatuurmeter dus was even uittesten wat de goede gasstand was. Als de balletjes rondom mooi lichtbruin zijn doe ze dan na de olie direct in je suiker mengsel. Als je ze eerst laat uitlekken nemen ze het suiker namelijk niet meer op.

Herhaal totdat alle balletjes gebakken zijn en val maar aan! Ze koelen redelijk snel af dus daar hoef je niet lang op te wachten.

Mijn resultaat? Een enorme fluffy, smeuige maar knapperig vanwege het suiker, comfortfood, super lekkere donutbal.

Echt de moeite waard om een keer te proberen! Ik heb veel mensen gehoord over problemen met het deeg omdat het plakkerig is, en ja..dat deeg is plakkerig, maar met deze balletjes kan het gewoon niet mislukken!

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch