chocolade lava cake

Chocolade lava cake met een witte chocolade binnenkant

Porties: 2

Actieve kooktijd: 10 minuten

Totale bereidingstijd: 25 minuten


De tweede challenge van de maand juli was lava cake, de eerste challenge was sushi en dat was een succes, dus ik had hier zin in! Ik moet eerlijk toegeven dat ik al eerder eens een lava cake gemaakt had, maar bij mij ging het elke keer mis bij de cake uit het bakje halen. Dus ik vond dit zeker wel een challenge.

Uitdaging

Wat verder een challenge is, is het precies goed krijgen van je lava gedeelte. Je wil niet dat je cake te ver gestold is, maar het moet ook niet één groot lava deel zijn.

Veelzijdig

Je kan makkelijk verschillende soorten vulling gebruiken. Ik heb hier witte chocolade gebruikt want daar ben ik dol op, maar je kan bijvoorbeeld ook karamel of pindakaas gebruiken.

Verder vind ik het heerlijk om mijn lava cake met een bolletje ijs te serveren want een warm/koud toetje..hemels.

Tips

Heb ik nog tips zodat je er praktisch zeker van bent dat dit goed gaat? Uiteraard!

  • Vet je ramekins heel goed in, gebruik echt veel boter, en coat het dan met cacao.
  • Laat je ramekins na het bakken 5 minuten rusten. Zo zakt je cake weer een beetje in waardoor het minder snel scheurt als je het op een bordje probeert te doen.
  • Ga met een met nog even langs de randjes zodat je zeker weet dat de zijkanten los zijn.

Verder is het heel goed te doen en is dit recept een stuk minder lastig dan je misschien zou denken.

Benodigdheden

  • 2 ramemins van minimaal 170 ml
  • 2 kommen
  • een elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

  • 55 gram pure chocolade
  • 55 gram boter
  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 25 gram suiker
  • 1/4 tl vanille extract
  • 1/4 tl zout
  • 20 gram bloem
  • 25 gram witte chocolade

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Vet je ramekins in en coat dan helemaal met cacao.
  3. Smelt in een kom je boter en pure chocolade au bain marie, dus boven een andere pan waar een laagje water in aan het koken is. Zorg ervoor dat het water de onderkant van de kom niet aanraakt.
  4. Zodra alles gesmolten is, haal dan van de pan af en laat afkoelen.
  5. Klop met een elektrische mixer je suiker, ei, eidooers, vanille extract en zout op. Je wil dat je mengsel lichtgeel is en zo luchtig dat het in oppervlak verdubbeld is.
  6. Voeg de bloem toe aan de chocolade en meng goed door totdat er geen klontjes meer in zitten.
  7. Voeg dan je chocolade mengsel aan je eimengsel toe en vouw dan voorzichtig het mengsel door elkaar. Je wil dat er zoveel mogelijk volume in je mengsel blijft zitten. Blijf doorgaan totdat alles net gemengd is.
  8. Verdeel dit over 2 ramekins en leg dan de blokjes witte chocolade in het midden. Je hoeft de chocolade niet onder het mengsel te duwen, dat gebeurt straks in de oven vanzelf.
  9. Bak 10 minuten af in de oven, laat daarna nog 5 minuten rusten op je aanrecht.
  10. Maak met een mes de zijkanten los en keer dan voorzichtig je ramekin om op een bordje.
  11. Serveer met een bolletje ijs.
0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.